Logo of Team Belgium

De challenge-zone wordt het kloppend hart van de Run to Rio. Daar veranderen tien olympische sporten in ludieke sportproeven. Verbaas jezelf en je medelopers met een knalprestatie en trakteer jouw team op een flinke tijdsbonus!

Per team leggen twee lopers elk een proef af en verdienen punten met hun prestatie. Het resultaat van elke proef wordt omgezet in een tijd. Die wordt afgetrokken van je eindtijd bij het lopen. Je kan als team dus een heuse tijdsbonus verdienen met de challenges en zo een flinke sprong maken in het eindklassement van de Run to Rio.

Bij de challenges neem je het op tegen de andere teams. Voor jou hebben 40 olympische atleten van vroeger en nu zich al eens aan de proeven gewaagd. In hun eigen of in een andere sport. Zo kan jij je vergelijken met onze toppers. Ben je even doelgericht als tennisster Sabine Appelmans? Loop je Kim Gevaert voorbij? Je zal jezelf verbazen!

Advies van experts

Welke challenges jouw team zal moeten afleggen, wordt via lottrekking bepaald. Wanneer jouw teamcaptain je ploeg aanmeldt in de onthaaltent krijgt hij een envelop. Daarin zitten twee vouchers waarop de toegewezen challenges staan. Je mag zelf bepalen welke twee vertegenwoordigers van jouw team ze uitvoert.

Je moet de proef afleggen binnen de periode die op je voucher staat aangeduid. Hou dus goed in het oog wanneer jouw proeven starten. De eerste challenges starten om 14u, om 17u30 sluit de challenge-zone. En je krijgt vooraf voldoende tijd om op te warmen.

Is het je eerste ervaring met één van deze olympische sportdisciplines? Geen nood, bij elke challenge krijg je uitleg en tips van onze experts. Wie weet ontdek je wel je nieuwe lievelingssport!

De challenges

Er zijn tien verschillende challenges tijdens de Run to Rio. We schotelen er alvast vijf aan je voor:

1. Hockey is een echte teamsport, maar nu sta je er alleen voor: leg met de bal aan de stick behendigheidsparcours af. Staat jouw vizier na het afleggen van het behendigheidsparcours nog voldoende scherp om een doelpunt te scoren?

2. Hoe balvaardig ben jij nog in ongewone omstandigheden? De paralympische challenge bestaat uit twee paralympische sporten. Een doelpunt scoren in het goalbal wordt heel wat moeilijker dan het lijkt met een blinddoek voor je ogen. En tijdens het basketten in een rolstoel wordt een korf scoren een heuse opgave!

3. In 2016 doet golf zijn herintrede op het olympisch programma. Haal je beste swing boven want hoe verder je de golfbal kan slaan, hoe meer punten je verdient. Wie weet word jij wel de nieuwe ‘Belgian Bomber’? Maar ook precisie en concentratie kunnen je punten opleveren, want je krijgt vijf kansen om een balletje te putten op de green.

4. Kompany, Fellaini, Vertonghen … Veel van onze huidige Rode Duivels maakten deel uit van de Belgische voetbalploeg die vierde werd op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Schiet jij met je fluwelen traptechniek jouw ploeg naar boven in de rangschikking?

5. Laat je tijdens het boogschieten niet van de wijs brengen door het gewoel rondom jou. In deze challenge zijn de pijl in je boog en het doel voor je nog het enige wat telt. Kalmte, geduld, precisie ... Je hebt al deze eigenschappen nodig om al jouw pijlen in de roos te mikken!