Logo of Team Belgium

Voor 47 Belgische topatleten is het Canarische eiland Lanzarote dezer dagen geen vakantieoord, maar een belangrijke stap naar Rio 2016. Tussen deze topatleten tekenen present de olympische medaillewinnaars Ilse Heylen en Olivia Borlée, maar ook onze medaillewinnaars van Londen 2012. Zowel sportief als menselijk is deze stage een grote troef. “We delen immers allemaal dezelfde droom,”zegt judoka Charline Van Snick.

Ook zeilster Evi Van Acker noteerde de stage in Lanzarote met stip in haar planning: “Door de stages heeft iedere atleet op de Spelen een stapje voor. Je hoeft elkaar niet meer te leren kennen ter plaatse, en dat neemt een stuk stress weg. De anderen geven je vertrouwen en troost wanneer je die nodig hebt. Op stage ontstaan ook vriendschappen die verder dragen dan de sport. Daar ben ik zelf het beste voorbeeld van: in Lanzarote deelde ik enkele jaren geleden de kamer met hordeloopster Eline Berings. Zij is intussen een echte vriendin geworden.”

De ‘team’ in Team Belgium

De twee weken durende stage verzamelt atleten uit elf verschillende sporten. Een mooie kans voor veel atleten om eens over het muurtje van hun eigen discipline te kijken. Dat vindt ook schutter Lionel Cox: “Achter elke individuele prestatie gaat een volledig team schuil: trainers, technische staf, maar ook andere atleten dragen hun steentje bij. Deze stage is de perfecte gelegenheid om de teamsfeer in Team Belgium te versterken.”

“We delen als topsporter allemaal dezelfde olympische ambitie,” vertelt Charline Van Snick, “we willen allemaal onze droom verwezenlijken. Toch komen we elkaar maar zelden tegen. Ons verblijf in Lanzarote laat ons toe om ervaringen en trainingsmethodes te delen. Je merkt hier vaak gelijkenissen tussen sporten die op het eerste zicht totaal van elkaar verschillen. Kortom, zowel op sportief als op menselijk vlak is deze stage een grote troef en een mooi souvenir.”