Logo of Team Belgium

Alpineskiester Nore Kerkhofs en shorttrackers Aleyándro Rivero Maerschalck en Warre Noiron vertegenwoordigen Team Belgium op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Vuokatti. Wij spraken met hen over hun deelname, verwachtingen en toekomstambities.  

Nore stond voor het eerst op de latten toen ze 3 jaar oud was. “Ik ben begonnen met skiën door mijn ouders, die net als ik helemaal thuis zijn op de piste. Zij stuurden mij samen met mijn broer op skiles waarna we jaarlijks op skivakantie gingen. Tijdens de zomer ging ik op kinderkamp bij Snowvalley in Peer. Daar werd ik op mijn zesde opgemerkt en gevraagd voor het Snowvalley Racing Team.” 

Aleyándro ontdekte zijn passie voor shorttrack in 2014 door een vriend uit de lagere school. “Ik begon met shorttrack om samen met mijn vriend te kunnen sporten, maar ben het blijven doen uit fascinatie. Als kleine jongen keek ik altijd op naar de snelle jongens in de club.” 

Ook Warre voelde zich direct aangetrokken door het snelle karakter van de sport. “In 2017 kwam ik er voor het eerst achter dat ik ook echt aanleg had voor het shorttrack. Dat jaar kwalificeerde ik me voor de Europacupfinale. Alleen de beste 16 deelenemers per leeftijdscategorie mogen daarheen.” 

Na jaren van hard werken staan de jonge atleten voor het eerst op een Olympisch toernooi. 

Toen ik hoorde dat ik aan het EJOF mocht deelnemen was ik eigenlijk toets aan het maken. Ik moest me dus nog even rustig houden”, lacht Nore. “Ik was natuurlijk super blij, ik heb hier een heel jaar naartoe gewerkt dus het is echt wel een beloning voor het harde werk. Het voelt zo goed, zeker omdat ik door de coronamaatregelen een heel seizoen verloren heb. 

“Voor mij was het een hele opluchting. Ik ben al vanaf het begin van dit seizoen aan het trainen met de EJOF-kwalificatie als specifiek doel. Het is mijn allermooiste prestatie tot nu toe”, zegt Aleyándro 

Ook Warre beseft dat het EJOF een speciale ervaring is. “Mijn zus was er in 2019 bij voor het Festival van Sarajevo. Ik weet dus ongeveer hoe het eraan toegaat.” 

Verwachtingen 

Zelf verwachten de atleten vooral veel sportplezier. “Het EJOF is in de eerste plaats een unieke ervaring dus ik wil genieten van elk moment dat ik daar ben. Daarnaast wil ik mijn eigen limieten opzoeken en plezier hebben in de sport., zegt Nore. 

“Het wordt een mooie belevenis, die veel verder gaat dan het sportieve alleen”, vervolgt Aleyándro. 

Naast de eerste Olympische ervaring, mikt Warre op een mooie plaats in het eindklassement: Ik hoop enkele A-finales te schaatsen en misschien medailles als alles meezit maar in shorttrack kan alles gebeuren.” 

Olympische droom 

Hoewel ze niet in de toekomst kunnen kijken, hebben onze atleten een duidelijk doel voor ogen.  

In de toekomst wil ik mijn studies blijven combineren mijn sport”, zegt Nore. “Dat is zeer belangrijk voor mij. Ik kijk dan ook enorm op naar atleten die erin slagen om hun eigen manier van leven te combineren met topsport. 

Ik bekijk alles stap per stap”, legt Aleyándro uit. Eerst en vooral wil ik goed presteren op het EJOF. Daarna wil ik een mooie prestaties neerzetten op het WK voor junioren, al blijft het ultieme doel natuurlijk de Olympische Spelen. Stijn en Hanne Desmet zijn mijn voorbeelden.” 

Ook Warre is fan van Hanne en Stijn: “Het zou mooi zijn om op een dag in hun voetsporen te treden.”