Logo of Team Belgium

Met een 5-2 zege tegen India heeft België zich dinsdag in Tokio voor de olympische hockeyfinale geplaatst. Bij een 1-2 achterstand zag het er in de eerste helft wel even benard uit.  "Maar we zijn kalm gebleven, want wisten dat we op het einde van de wedstrijd het verschil zouden kunnen maken", vertelde Arthur Van Doren. "India is altijd op zijn best in het eerste kwart en dat was nu niet anders."

"We hebben ons niveau kunnen opkrikken en de wedstrijd in handen kunnen nemen. Defensief hebben we niets meer weggeven en onze aanvallers etaleerden nog maar eens hun geweldig vormpeil." "In het begin van de wedstrijd was het lang niet perfect", beseft Victor Wegnez.

"We hebben wat minder goed druk gezet. Ze kregen wel maar twee kansen, maar die gingen er allebei in. In de eerste helft was het misschien maar een matte prestatie, maar in de tweede heeft onze diamant Alex (Hendrickx) weer geschitterd. Hij scoort aan de lopende band. Hopelijk kan hij dat nog één match volhouden."

"Ik weet ook niet hoe het komt at het momenteel zo goed loopt', zegt Hendrickx. " Maar ik heb hier hard voor gewerkt en heb veel zelfvertrouwen." 

"Als we een strafcorner krijgen, kunnen we dat tegenwoordig vieren als een doelpunt", pikte Florent Van Aubel in. "Zeventig procent van de strafcorners worden omgezet. In de tweede helft kregen de Indiërs het fysiek zwaar. We hebben de bal veel laten rondgaan en dat heeft hen helemaal dood gedaan. Ze konden niet meer volgen." 

Op het einde van de tweede periode hield Vincent Vanasch de Indiërs met een prima redding van de 1-3. "Daarvoor sta ik er. Het is niet makkelijk doelman van de Red Lions te zijn. Op een match moet je vaak maar twee of drie keer tussenkomen. Als je dat dan één keer niet goed doet, heb je een slechte match gespeeld."

Of Australië of Duitsland de tegenstander wordt in de finale, maakt voor Vanasch niet uit. "We hebben de nodige troeven om zowel Duitsland als Australië te verslaan."

"Het zijn twee ploegen met een verschillende stijl", aldus bondscoach Shane McLeod. "Duitsland kennen we goed. Als het de Duitsers worden zou dat dus mijn taak makkelijker maken. Tegen Australië hebben we al lang niet meer gespeeld. Ik ga straks alvast kijken. Ik denk dat het een mooie halve finale wordt.  Vijf jaar terug in Rio bereikten de Lions ook de finale (waarin met 4-2 verloren werd van Argentinië). Toen was de vreugde groter"

"In Rio was een medaille het doel. Nu zijn we vijf keer sterker en willen we goud", legt  John-John Dohmen uit. "We hebben nu veel meer ervaring en maturiteit. Dat we de finale bereiken, doet ons nog wel iets, maar we willen meer."

"We zijn tevreden, maar nog niet voldaan", beaamde Thomas Briels.

Belga