Logo of Team Belgium

Olav Spahl, Top Sport Directeur en Chef de Mission van Team Belgium voor de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar is terug van een werkbezoek aan het Japanse Mito. Het BOIC koos in Mito voor het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena als centraal trainingskamp voor de Spelen, het hotel Mito Plaza als uitvalsbasis.

In 2020 zal het BOIC vanaf 7 juli een basiskamp organiseren voor de Team Belgium atleten die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio in Mito.

Olav Spahl: "In Mito kunnen de atleten zich in alle rust en sereniteit aanpassen aan de Japanse omstandigheden. Het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena zijn mooi vernieuwde sportcomplexen met uitstekende sportinfrastructuren voor atletiek, badminton, basketbal, boogschieten, boksen, gewichtheffen, gymnastiek, judo, muurklimmen, schermen, taekwondo, tafeltennis, tennis, triatlon, voetbal, volleybal en zwemmen. Al deze sportinfrastructuren liggen op korte afstand van elkaar. Bovendien leent de infrastructuur zich ook tot ontspanning, verzorging en recuperatie. In de buurt zijn er ook mogelijkheden voor golf en schieten.”

Voor zijn zoektocht naar een basecamp waar Team Belgium kan verblijven om er te acclimatiseren en te herstellen van de jetlag, werden door de Chef de Mission verschillende criteria vooropgesteld: de afstand tussen het hotels en de stageplaats, de kwaliteit van het hotels, de voeding en de kwaliteit van de sportinfrastructuren zelf, zijn er een paar van.

Olav Spahl: “Mito is een zeer interessante plaats en dat op 90 minuten treinreis van Tokio. Er zijn voldoende verschillende faciliteiten aanwezig om alle sporten waar Team Belgium in zal vertegenwoordigd zijn in gunstige omstandigheden te laten trainen, in de gymnastiekzaal kunnen de gymnasten turnen op de originele toestellen van Tokio 2020, er zijn 3 atletiekpistes. Er is de mogelijkheid om een extra dojo in te richten, er is een nieuw basketbal- en volleybalterrein.

Alle sportinfrastructuren zijn trouwens in uitstekende staat, er is voldoende ruimte beschikbaar voor vrijetijdsbesteding en rust en er kan een medische ruimte worden ingericht. Team Belgium heeft ook afspraken met een Japans ziekenhuis in de buurt voor tandgeneeskunde en beeldvorming.

Het Mito Plaza hotel
Het Mito Plaza hotel bevindt zich op zo’n 30 minuten met de wagen van het Kasamatsu Sports Park. De luchthaven Narita Airport ligt op 120 km van het sportcomplex en op 90 minuten trein- of busreis van Tokio. Het hotel heeft een zeer goede keuken die volledig voldoet aan onze Europese normen en verwachtingen.

Olav Spahl: “Het Mito Plaza hotel is een heel mooi en zeer verzorgd hotel met exclusieve mogelijkheden voor Team Belgium, zo is er bijvoorbeeld een lounge volledig voorbehouden aan de Belgische delegatie.

De Chef van het hotel houdt rekening met onze vragen en feed back. We zullen in tegenstelling met de Olympische Spelen van Peking in 2008 geen eigen kok meenemen naar Japan.

Mito is bovendien een aangename stad die rijk is aan geschiedenis, natuur en cultuur. Er heerst een goed sfeer, ideaal om even weg te zijn uit het centrum en wat Japanse cultuur op te snuiven.”

Rechtstreeks vliegen naar Tokio
Het tijdsverschil tussen België en Japan bedraagt tijdens de Spelen zeven uur. Het BOIC voorziet voor de atleten anderhalve dag per uur tijdsverschil om te acclimatiseren.

Na de ervaring van de Olympische Spelen van Rio in 2016, zullen de atleten naar Tokio vliegen via een directe vlucht dankzij BOIC-partner ANA. De vlucht Brussel – Tokio duurt 11,5 uur. Er wordt een aanpassingsperiode van minstens tien tot veertien dagen voorzien.

Olav Spahl: “We verwachten dat de meeste atleten eerst naar Mito zullen gaan. Maar de atleten beslissen daar zelf over. Het BOIC zal wel adviseren om zo laat mogelijk voor de individuele competitie naar het Olympisch dorp te gaan omdat het daar heel druk zal zijn. Het is nu belangrijk om met de federaties rond te tafel te gaan zitten en de voorbereidingen te bespreken.”

“Een aantal federaties hebben beslist om al in 2019 in aanloop van hun internationale competitie, vooraf gebruik te maken van de faciliteiten in Mito. De relay zal haar kamp opslaan in Mito in aanloop van het wereldkampioenschap in Yokohama in mei. De Belgian Cats zullen er acclimatiseren voor hun oefenwedstrijd tegen Japan. In augustus gaat de triatlonfederatie naar Mito.

Hier kunnen we belangrijke feedback verzamelen van de federaties en van de atleten voor volgend jaar: hoe is het aanpassen verlopen, hoe verloopt de jetlag, en voor het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena is het belangrijk om feeling te krijgen met wat de Belgen belangrijk vinden.”