Logo of Team Belgium

Team Belgium is van 11 tot 28 november op traditionele olympische herfststage. Het streek voor de vierde keer op rij neer in de Gloria Sports Arena in Belek, aan de Middellandse zee. Daar prijkt op een groot spandoek ‘Home of Team Belgium’. De 76 atleten die deel uitmaken van de delegatie, worden aangevoerd door Olav Spahl, Elite Sports Director en Chef de mission voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. In Belek staan op het programma trainen, ontspannen, ervaringen en expertise uitwisselen en elkaar beter leren kennen. 

De totale Team Belgium delegatie telt 154 personen, inclusief de algemene omkadering, de medische begeleiding, de Team Belgium experten waaronder tien kinesitherapeuten, vijf dokters, vier psychologen en een voedingsdeskundige, en de vertegenwoordigers van de topsportpartners. 
Vlaams minister van sport, Ben Weyts, en minister-president van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Pierre-Yves Jeholet reisden ook af naar Belek.  

Veertien olympische sporten zijn vertegenwoordigd: atletiek, badminton, boksen, breakdance, gewichtheffen, gymnastiek, hockey (dames), judo, kajak, triatlon, moderne vijfkamp, mountainbike, zeilen en zwemmen.

“Het is goed om weer samen te zijn in Belek. Iedere atleet heeft zijn doelen en hier creëert het BOIC de optimale omstandigheden om te trainen en te ontspannen. In Belek zijn de beste omstandigheden voorhanden voor hockey en voor onze zwemmers en is er een prachtige atletiekpiste. Bovendien biedt het ook een grote en nieuwe high standard krachtzaal die, zoals trouwens het hele centrum, exclusief wordt voorbehouden aan de Team Belgium atleten. Alles is hier gericht op topsport, het hele resort ademt topsport en dat geeft een boost aan atleten en coachen.”  

“Het olympische gevoel wordt flink aangewakkerd in Belek. Zo'n stage is nuttig om ervaringen en kennis te delen over de verschillende sporttakken heen, de olympische sfeer is weer terug", zegt Olav Spahl.

In Belek wordt er niet alleen getraind. De 76 aanwezige atleten van Team Belgium maken er ook kennis met elkaar en met elkaars sport.   

Een greep uit andere activiteiten: een onderhoud met sportpsychologen, onder wie Els Snauwaert, die al jarenlang toppers en coaches begeleidt, of Paul Wylleman, de Team Belgium Welfare Officer of sessies met een medische staff die fulltime ter beschikking staat, of tips over blessurepreventie. 

"De ambitie van het BOIC is dat de Team Belgium atleten hier in de beste omstandigheden kunnen trainen, elkaar leren kennen, hun ervaringen uitwisselen en een hecht team vormen. We proberen hier aan een teamgeest te werken in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs."  

Dokter Johan Bellemans, die reeds eerder de zomeratleten tijdens stages en tijdens de Olympische Spelen in Rio en in Tokio begeleidde, tekent ook present in Belek. Johan nam als zeiler zelf deel aan de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Hij is zal de Chief Medical Officer van Team Belgium in Parijs zijn. 

"Met de kinesitherapeuten en de coachen vergaren wij tijdens de stages heel wat informatie over de atleten, we leren de atleten hier echt beter kennen voor de Olympische Spelen en dat is een enorm voordeel voor hun medische opvolging van hier tot na de spelen.”“  

Expertise delen  

 "Tijdens deze stage wordt een schat aan expertise, kennis en ervaring samengebracht en gedeeld. Hier in Belek zijn een aantal coachen aanwezig die olympische kampioenen hebben begeleid, coachen die veelvoudig olympiër zijn en coachen die zelf ooit op het hoogste olympische podium mochten staan maar hier zijn ook coachen voor wie Parijs 2024 een eerste kennismaking wordt met het grootste sportevenement ter wereld. Een schat aan olympische expertise en ervaring kan hier gedeeld en uitgewisseld worden."  

“Zo’n stage zorgt uiteraard ook voor een mooie interactiviteit tussen atleten uit individuele sporten maar ook met teamsport- atleten. Atleten krijgen hier het gevoel dat ze niet alleen staan tijdens hun voorbereidingen op de spelen.” 

 En omdat de boog ook niet altijd gespannen moet staan – ook niet op de Team Belgium stages – wordt er ook gedacht aan ontspanning..   

Zo is er ook tijd om elkaars sporten te leren kennen. Oshin Derieuw, zilveren medaillewinnares van de Europese Spelen 2023 in boksen, gaf een initiatiesessie geven voor wie interesse heeft. Daarnaast is er ook tijd voor een stadswandeling in Antalya en een heuse schaar-steen-papier-competitie met medailleceremonie! 

Parijs 2024 ambities 

Het BOIC wil het aantal Top 8 plaatsen, inclusief de medailles, op de Olympische Spelen aanzienlijk verhogen. De ambitie is om beter te doen dan in Tokio. 

"Het blijft onze ambitie om beter te doen dan in Tokio, waar we 7 medailles en 26 olympische diploma's (top 8) behaalden.", zegt Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC.

"Het feit dat Gracenote betere resultaten voorspelt dan wat we in Tokio hebben behaald, geeft alleen maar een boost."  

“Er is een positieve dynamiek in de topsportprestaties, mede door het gericht topsportbeleid en de investeringen van de verschillende gemeenschappen. De kwalificaties zijn in volle gang. We zijn ambitieus, maar het is nog te vroeg om echt al over ambities te spreken.”, vult Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC, aan. 

De kwalificatie-periode is in volle gang. Tot nu hebben zich 40 atleten - nominatief of via een quotaplaats voor België - gekwalificeerd in 8 sporten (atletiek, boksen, gymnastiek, kajak, paardensport, wielrennen, zeilen en zwemmen). 

De eerste BOIC-selectie mogen we verwachten in april van volgend jaar. De kwalificatiewedstrijden worden afgesloten op 30 juni en begin juli 2024 kennen we het voltallige Team Belgium voor Parijs.  

Olav Spahl: “We houden rekening met een delegatiegrootte van 160 atleten in 32 sporten met inbegrip van hockey mannen, hockey vrouwen en basketball vrouwen. We schatten dat we op ongeveer hetzelfde aantal atleten zullen uitkomen als voor Tokio 2020. We houden rekening met een best-case delegatiegrootte van 160 atleten in 32 sporten met inbegrip van hockey mannen, hockey vrouwen en basketball vrouwen. In 2021 tekenden 121 Belgische atleten present in Tokio.”