Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel heeft zondag met Luik-Bastenaken-Luik voor het eerst in zijn carrière een Monument uit het wielrennen gewonnen. Kort na zijn finish blikte de 22-jarige renner emotioneel terug op zijn terugkeer naar het hoogste niveau.

"Ik moet als allereerste mijn ploeg bedanken", vertelde Evenepoel in zijn flashreactie. "De ploegmaats hielden me de hele dag uit de wind. Dat heeft me veel krachten bespaard. Dit is een ploegoverwinning. We hebben een heel, heel moeilijke periode gehad. Ik denk dat we vandaag getoond hebben dat we nooit opgeven. We blijven vechten. We geloven er altijd in."

"Dit is gek. Mijn eerste Luik-Bastenaken-Luik, en ik heb gewonnen. Dat is ongelooflijk. Een droom die werkelijkheid wordt. Ik heb er geen woorden voor. Ik voelde me vandaag heel erg goed. Mijn beste dag van het hele seizoen, denk ik. Misschien zelfs ooit. En daar was het de goeie dag voor. Ik wilde een bom gooien op La Redoute. En kijk, ik heb kunnen standhouden tot de finish. Ook al was het erg moeilijk, met de tegenwind. Maar dit is mijn favoriete koers. Daarom wou ik solo eindigen. Bijna een minuut voorsprong, dat is ongelooflijk. Ik ben echt trots."

Toen hij terugdacht aan zijn comeback naar het hoogste niveau na zijn loodzware crash in de Ronde van Lombardije 2020, moest Evenepoel vechten tegen de tranen: "Na het moeilijke seizoen van vorig jaar doet dit me echt deugd. Mijn familie, de ploeg, mijn vrienden, ook Patrick (teammanager Lefevere, red.): ze bleven altijd geloven dat ik terug zou keren naar het allerhoogste niveau. Veel dank aan iedereen die achter mij bleef staan in die moeilijke periode." 

"Ik denk dat ik vandaag kan zeggen dat ik terug ben op mijn niveau, tussen de beste renners van de wereld. Ik heb mentaal en fysiek veel afgezien, het laatste anderhalve jaar. Eindelijk voel ik weer dat alles goed gaat, en dat ik weer de beste Remco word. Vandaag heb ik de beste Remco getoond sinds ik prof werd, denk ik. Ik ben gelukkig en trots."

Belga