Logo of Team Belgium

In het Oostenrijkse Tschagguns is zondagavond de twaalfde editie van het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival officieel geopend. Vijfduizend toeschouwers woonden de openingsceremonie bij. Ook de Belgische delegatie stapte mee in de atletenparade.

De organisatie van dit evenement door twee gastlanden (Liechtenstein en Oostenrijk) is een olympische primeur. Het waren dan ook Erfprins Alois van Liechtenstein en de Oostenrijkse president Heinz Fischer samen die het festival officieel geopend verklaarden. Zo’n vijfduizend toeschouwers woonden de openingsceremonie bij. Die bestond traditioneel uit de nationale volksliederen van de gastlanden, de atletenparade, het aansteken van de vlam en de olympische hymne. Daarnaast luisterden alpenhoorns, de typische ‘schuhplatter’-dans, een percussieshow en tientallen skiërs de ceremonie op.

Een dertienkoppige Belgische delegatie nam deel aan de openingsceremonie. De zeventienjarige skiër Armand Marchant droeg de Belgische vlag. Ook BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers was aanwezig.

Maandag gaan de eerste van in totaal 29 competities van start. Meer dan 900 atleten uit heel Europa nemen het in acht wintersporten tegen elkaar op. Voor ons land openen Sam Maes, Armand Marchant, Leonardo Tinland en Tom Verbeke de debatten in het alpineskiën. Zij starten met de reuzenslalom. Loena Hendrickx schaatst haar kort kür.