Logo of Team Belgium

Op 5 mei organiseerde de Commissie Officials van het BOIC haar eerste overlegplatform in de gebouwen aan de Boechoutlaan. Dit eerste forum in het kader van uitwisseling van ‘good practices en common interest’ kon rekenen op de interesse van 21 Olympische federaties en 45 deelnemers.

De namiddag werd op gang getrapt door voorzitter Sven Serré, die tekst en uitleg gaf bij de oprichting, de doelstellingen en de realisaties van deze nieuwe commissie sinds 2015. Onder het credo “without an official, no sports” werden o.a. de rechten, belangen en plichten van de officials die naar Bakoe en Rio gingen behartigd , maar ook gewerkt aan een deontologische code en inhoud van dit eerste forum.

Marc Xhonneux van Adeps en Sofie Cools van het VSF belichtten elk hoe Vlaanderen en Wallonië de officials zien in de respectieve beleidsplannen en wat er reeds gedaan wordt voor de officials in elk landsgedeelte. André Stein, voorzitter van de AISF, gaf meer uitleg over het semi-agoraal federaal statuut voor officials waaraan gewerkt wordt.

De volgende spreker kwam uit Parijs, Patrick Vajda, voorzitter van de Association Française du Corps Arbitral Multisports (AFCAM). Patrick legde uit wat er in Frankrijk gedaan wordt voor haar 246.000 officials. Indrukwekkend, maar niet getreurd voor België waarvoor Patrick een positieve boodschap had: ‘Als ik zie wat jullie in België alllemaal aan het realiseren zijn, gaan jullie 5 keer sneller dan in Frankrijk.

Tot slot kregen we de ‘do’s and don’ts’ van voormalig nummer 1 van de wereld in het judo en dubbele Olympische official ,Franky De Moor, de jongste hockey umpire ooit op de Olympische Spelen van Rio, Laurine Delforge, en de rugbybond, een federatie die bijzonder veel inspanningen levert om haar officials kwalitatief te vormen en te ondersteunen.

Een boeiende namiddag, een geslaagd eerste forum en een mooie waardering van ‘respect en erkenning’ voor de officials in België.

Commissie Officials
De commissie dient als pilootproject voor het IOC en wordt gesteund door IOC-voorzitter Thomas Bach. De commissie ‘Officials’ van het BOIC werkt samen met de federaties en de liga’s en met VSF en AISF.