Logo of Team Belgium

De Belgische vrouwen hebben op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Duitse Berlijn (van 26 februari tot en met 1 maart) meerdere doelen: de wereldtitels zelf, maar ook een mogelijke selectie voor de Olympische Spelen van Tokio. Daarvoor is Berlijn de laatste kwalificatiekans.

Plaatsing voor de ploegkoers en het omnium bij de mannen én de vrouwen is al zo goed als een certitude voor de Belgische ploeg wat de Spelen van Tokio betreft, kwalificatie voor de ploegenachtervolging bij de mannen is intussen uitgesloten. Liggen nog in de weegschaal: de ploegenachtervolging voor het Belgische vrouwenviertal en de keirin voor Nicky Degrendele. 

Voor de ploegenachtervolging staan de Belgische vrouwen er het beste voor. België is momenteel achtste in de ranking, en daarmee geplaatst voor Tokio. Het gevaar komt van Frankrijk, dat volgt op dertig punten achterstand. "De opdracht is simpel: we moeten in Berlijn eindigen voor de Fransen, en dan zijn we geplaatst voor de Spelen", rekende Koen Beeckman uit, lid van de Belgische delegatie. Annelies Dom, terugkerend uit blessure, is meer dan waarschijnlijk ook inzetbaar voor het Belgische viertal, waarvan Jolien D'hoore en Lotte Kopecky de uithangborden zijn.

Voor Degrendele, voormalig wereldkampioene in de keirin en dus op papier één van de Belgische medaillekansen op de Olympische Spelen, is de uitdaging groter. "België heeft een vrij grote achterstand op kwalificatie. Toch is de kans dat Nicky zich nog plaatst, zeker niet onbestaande", aldus Beeckman. In realiteit worden de resultaten van de dichtste concurrenten van Degrendele mee bepalend, en kan in het slechtste scenario zelfs een wereldtitel mogelijk niet volstaan voor haar olympische kwalificatie. Degrendele focust zich in Berlijn op de keirin en komt er daarom niet in actie in het sprintonderdeel.

De selectie bestaat uit zeven vrouwen en vijf mannen.

Vrouwen: Jolien D'hoore, Lotte Kopecky, Annelies Dom, Shari Bossuyt, Gilke Croket, Katrijn De Clercq, Nicky Degrendele Mannen: Rune Herregodts, Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Lindsay De Vylder, Fabio Van den Bossche

Belga