Logo of Team Belgium

Matthias Casse (IJF 2) heeft woensdag op het wereldkampioenschap judo in de Qatarese hoofdstad Doha de zilveren medaille gepakt in de klasse tot 81 kilogram. Zijn grote rivaal en nummer 1 van de wereld, de Georgiër Tato Grigalashvili, won het goud.

Casse was in groep C vrij in de eerste ronde en versloeg vervolgens in de tweede ronde de Italiaan Antonio Esposito (IJF 21) met een ippon. In de derde ronde ging Medickson Del Orbe Cortorreal (IJF 29) uit de Dominicaanse Republiek met een waza-ari voor de bijl. In de kwartfinales maakte Casse in de golden score het verschil tegen de ervaren Hongaar Attila Ungvari (IJF 7), die moest afdruipen na drie strafpunten. 

Als winnaar van groep C keek Casse de Israëliër Sagi Muki (IJF 16), die de beste was in groep D, in de ogen om een finaleticket. Casse verloor nog van Muki in de WK-finale van 2019 maar pakte in Doha zijn revanche. De Antwerpenaar haalde het met een ippon na 2:31 in de golden score.

Met Grigalashvili bekampte Casse zijn grote concurrent van de voorbije jaren. De 23-jarige Georgiër was vorig jaar in de finale in Tashkent te sterk voor de Belg, die Grigalashvili op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio over de knie legde in de herkansing om brons. Dat jaar versloeg Casse hem ook in de WK-finale in Boedapest. Maar in Doha had de Belg weinig in de pap te brokken. Met een waza-ari in het slot kaapte Grigalashvili het goud weg. Onze landgenoot moest dus vrede nemen met zilver.

De 26-jarige Casse werkte zijn vijfde WK bij de senioren af en haalde al drie keer eerder de finale. Bij de laatste drie edities won hij zilver (2019), goud (2021) en zilver (2022). "Ik ben helemaal klaar om mijn wereldtitel terug te pakken", vertelde hij in aanloop naar het WK tijdens een persmoment in België vol vertrouwen. Casse veroverde eerder dit voorjaar nog goud op het Grand Slam-toernooi in het Turkse Antalya.

Belga