Logo of Team Belgium

Vanaf zondag wordt België het middelpunt van de wielerwereld. Dan schiet het WK wielrennen immers op gang met de tijdrit voor mannen elite van Knokke-Heist tot Brugge. De Belgen beginnen in eigen land met de nodige ambitie aan de strijd om de regenboogtruien.

Remco Evenepoel en Jasper Stuyven zullen kopman Wout van Aert het weekend nadien, op zondag 26 september, bijstaan in de WK-wegrit. Ook Tiesj Benoot, Yves Lampaert, Tim Declercq, Dylan Teuns en Victor Campenaerts behoren tot de achtkoppige Belgische selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout.

In de wegrit leggen de renners 268,3 kilometer af tussen Antwerpen en Leuven. Voor de individuele tijdrit bij de mannen, voorzien op zondag 19 september over 43,3 kilometer van Knokke-Heist naar Brugge, selecteerde Vanthourenhout Van Aert en Evenepoel. Yves Lampaert is reserve.

De Belgen starten in de tijd- en wegrit met hoge ambities. Evenepoel reed vorige week in Italië nog naar het brons tegen de klok op het EK, en moest in de wegrit vrede nemen met zilver. Het talent van Deceuninck-Quick-Step lijkt dus klaar om ook voor eigen volk te schitteren. Maar de Belgen rekenen vooral op Van Aert om eremetaal te grijpen. Van Aert koerste de voorbije week niet op het EK, maar was aan zet in de Ronde van Groot-Brittannië, die hij zonder pardon won.

Vanthourenhout verklaarde in aanloop naar het WK te verwachten dat de Belgen in eigen land de "verantwoordelijkheid zullen dragen" in de wegrit. "We koersen uiteraard om wereldkampioen te worden. Wout spreekt die ambitie zelf uit, het zou van weinig vertrouwen getuigen als we daar niet in meegaan. We hebben een ploeg gemaakt om Wout in de best mogelijke omstandigheden in de finale te krijgen."

Bij de vrouwen moeten Shari Bossuyt, Kim De Baat, Valerie Demey, Jolien D'hoore, Lotte Kopecky en Jesse Vandenbulcke trachten boven zichzelf uit te stijgen en de Nederlandse Armada zien af te houden. In de tijdrit verdedigen Julie Van De Velde en Sara Van de Vel de Belgische kleuren.

Ook bij de jeugd is het uitkijken naar de prestaties van de Belgen. Thibau Nys verraste op het EK vriend en vijand door bij de U23 naar de Europese titel op de weg te sprinten. De 18-jarige zoon van ex-veldrijder Sven Nys wil dat kunstje graag herhalen in eigen land. Bij de junioren grepen Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks goud en zilver in de EK-tijdrit. Ook zij willen weer schitteren in België.

Negen keer eerder al werd het WK in België georganiseerd. De laatste keer was in Zolder in 2002.

(Belga)