Logo of Team Belgium

Wout van Aert mikte na zijn zilveren medaille in de wegrit op nieuw eremetaal in de tijdrit. Maar hij  kon die ambitie op het ruim 44 km lange parcours rond de Fuji International Speedway niet waarmaken. Hij werd uiteindelijk zesde op 1:40 van Primoz Roglic.

"Het is een eerlijk resultaat maar niet het resultaat waarop ik gehoopt had", reageert Van Aert. "Ik ben hier niet gestart om zesde te worden. Vandaag ben ik wel ontgoocheld."

Wout Van Aert begon nochtans goed aan de tijdrit. "In de eerste ronde lag ik nog op medaillekoers. Maar daarna kon ik mijn snelheid niet hoog genoeg houden", legt hij uit.

"In het tweede deel kreeg ik het lastig. Normaal is het een van mijn sterke punten om dan te vechten,  maar dat lukte vandaag niet echt." Primoz Roglic, teamgenoot van Wout van Aert bij Jumbo-Visma, griste met overmacht het goud mee.

De Sloveen stapte vroeg uit de Tour maar torende in de tijdrit boven iedereen uit. Voor Van Aert was dat geen verrassing. "Ik ken hem een beetje. Hij komt altijd terug als hij een slag heeft gekregen. Zaterdag had ik hem ook niet gezien in de wegrit en dat vond ik eeder gevaarlijk dan geruststellend."

"Dat is het mooie aan sport als je zo kan terugvechten." Ondanks de teleurstelling van de tijdrit maakt Van Aert toch een positieve balans op van zijn eerste olympische deelname.

"Ik ga met een heel goed gevoel naar huis. Ik zou een stommerik zijn om nu te zeggen dat alles mislukt is. Ik ga met een medaille naar huis en daar komt uiteindelijk elke atleet voor naar hier."

Van Aert last nu even een rustperiode in. "Ik wil nu liefst zo snel mogelijk naar huis en dan gaat de riem er even af om tijd door te brengen met de familie", zegt hij.

Belga