Logo of Team Belgium

De tiende editie van de Wereldspelen wordt van 20 tot en met 30 juli 2017 in het Poolse Wroclaw gehouden. 31 Sporten (waarvan 4 ‘invitational’ sporten) staan er op het programma. Zo’n 3.500 atleten uit meer dan 100 landen doen naar verwachting mee aan deze zesde editie in Europa. Rudy Lahor van het BOIC is chef de mission en nodigde op 6 december de betrokken sportfederaties uit op een informatievergadering.

World Games 2017

Rudy Lahor was ook al chef de mission van Team Belgium voor de vorige editie in Cali in 2013.

“Ik hoop op een delegatie voor Wroclaw met hetzelfde potentieel van de vorige editie. De atleten worden geselecteerd in nauw overleg met de betrokken federaties en op voorstel van deze federaties. De atleten dienen het potentieel te hebben om een podiumplaats te behalen. “, vertelt de chef de mission.

Het BOIC staat financieel borg voor de uitzending van de atleten en de sport specifieke begeleiding en staat in voor de logistiek, de medische, paramedische en algemene begeleiding.

Rudy Lahor laat zich vergezellen door collega’s Marc Goossens, Team Leader en Luc Rampaer, Communication Manager.

Competitieclusters

De competities worden gehouden in 4 verschillende plekken in de stad. 

In de ‘North Cluster” moet je zijn voor muaythi, kickboxing, sumo en reddend zwemmen, finswimming en kano polo. Wie van speed roller skating houdt, moet naar de ‘West Cluster’ in het Millennium Park.

In de “Central Cluster” moet je voor powerlifting naar het National Forum of Music op de Freedom Square en op de New Market Square voor sports climbing en orienteering sprint.

De “East Cluster” herbergt de sporten : gymnastiek, danssport, biljart, boogschieten, orienteering relay en bules, fistball en lacrosse, speedway, american football, tug of war, beach handball, ultimate frisbee, korfbal en floorbal, ju-jitsu en karate.

Bowling- en squashfanaten zullen kunnen genieten in de “South Cluster” in de Banda club en de Hasta La Vista sport club.

Eerste editie in 1981 in Santa Clara

Deze spelen voor niet-olympische sporten, werden voor het eerst georganiseerd in 1981, een jaar nadat twaalf internationale sportfederaties de World Games Council, later omgedoopt tot International World Games Association (IWGA), in het leven riepen. Het doel van de World Games was en is om de niet-olympische sportdisciplines via een dergelijk groot multidisciplinair sportevenement in de media te brengen.

Rudy Lahor : “Net als de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen. Sommige sporten die ooit deel uitmaakten van de Wereldspelen zijn inmiddels een Olympische sport. Sommige sporten die ooit een Olympische sport waren worden nu op de Wereldspelen beoefend. De sporten die op de Wereldspelen worden beoefend worden beperkt door de faciliteiten in de stad waar ze gehouden worden, er mogen geen nieuwe faciliteiten worden gebouwd voor de spelen.”