Logo of Team Belgium

Het BOIC stuurt 63 atleten naar de Wereldspelen die deze zomer van 20 tot en met 30 juli worden gehouden in het Poolse Wroclaw. Daar staat o.m. oriënteringssport op het programma. Yannick Michiels is de eerste Belg die deelneemt in die sport. Wij zochten hem op en hadden een gesprek met hem.

Atletiek is sinds zijn prille jeugd de grote liefde van Yannick Michiels. Maar toen hij als veertienjarige het oriëntatielopen ontdekte, was hij onmiddellijk verkocht.

“Elke wedstrijd is uniek en biedt nieuwe uitdagingen. De Sprint Distance tijdens de Wereldspelen zal gelopen worden in het stadscentrum van Wroclaw. Buiten de te belopen afstand en het aantal controlepunten weten we nog niets over de wedstrijd. Pas op het moment van mijn starttijd op 25 juli, krijg ik de omloopkaart en is het aan mij om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. We lopen individueel, met een startinterval van 1 minuut en pas aan de finish ken je je resultaat. Dat maakt onze sport zo uitdagend en spannend. Ook worden de wedstrijden steeds op nieuwe terreinen gelopen, zo reisde ik reeds de hele wereld rond en liep ik steeds op unieke locaties.”

Yannick Michiels heeft een druk zomerprogramma. Momenteel is hij op stage in Estland. Daar loopt hij op 30 juni en 1 juli de Sprint Distance van het wereldkampioenschap in Tartu. De stage is een laatste voorbereiding op het WK.

“Ik verblijf tijdens de stage in hetzelfde hotel als dat waarin ik zal logeren tijdens het wereldkampioenschap. Ik train hier ook in gelijkaardige omstandigheden. Het wedstrijdgebied van het WK staat echter onder embargo, daar mag niet getraind worden. Daarom zoeken we in de buurt van Tartu andere stads- en parkterreinen waar we trainen. Na het wereldkampioenschap heb ik nog 3 weken om de wereldspelen verder voor te bereiden, dat zal voornamelijk in België gebeuren.”

Yannick Michiels is de eerste Belgische oriëntatieloper ooit geselecteerd voor de Wereldspelen. De Internationale Federatie selecteerde hem op basis van zijn prestaties en gaf hem een wildcard voor de disciplines Sprint en Middle Distance.

“Eind mei won ik de seizoen opening van de wereldbeker Sprint Distance in het Finse Lohja. Dat was meteen ook een eerste Belgische overwinning. Die winst geeft me enorm veel vertrouwen voor het wereldkampioenschap en de wereldspelen. De Sprint Distance is mijn hoofddoel in Wroclaw; ik ga resoluut voor een medaille. De tegenstand die er in mei in Finland was, zal er ook zijn in Wroclaw, waarom zou ik dan niet weer kunnen winnen?”

De top 3 voor Wroclaw van Yannick?

1. De Zwitser Matthias Kyburz won drie medailles tijdens de wereldspelen in Cali, hij werd tweede op de wereldbeker in Finland. Hij start dus als topfavoriet.

2. De Zweedse wereldkampioen Sprint Distance van 2016, Jerker Lysell, neemt ook deel aan de wereldspelen.

3. De Czech Vojtěch Král is ook een snelle atleet, een geduchte concurrent.

Oriëntatiesport?

Oriëntatiesport is een loopsport waarbij met kaartlezen zo snel mogelijk een omloop wordt afgelegd. Dat kan individueel of in groepsverband (estafette). Een omloop is een af te leggen route op de kaart, vanaf de start komt de deelnemer via gemarkeerde punten bij de finish uit. De route tussen de punten mag de loper zelf uitstippelen. Per leeftijd en geslacht zijn er aparte omlopen die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. Oriëntatielopen wordt hardlopend of wandelend gedaan, maar er zijn ook andere vormen mogelijk, zoals wedstrijden op ski's of op een mountainbike. Tijdens de wedstrijden wordt de tijd opgenomen en gebruiken de deelnemers een speciaal vervaardigde kaart of oriëntatiekaart en een kompas om door een gebied te navigeren. De route langs de controlepunten wordt tot de start geheimgehouden, deelnemers starten met vaste intervallen en de deelnemers worden individueel geklokt. Voor de uitslag wordt gekeken wie de juiste controlepunten in de juiste volgorde het snelst heeft aangedaan.

Wedstrijdtypes

Wereldkampioenschapsafstanden zijn Lang (winnende tijd 70 - 80 minuten voor vrouwen en 90 - 100 min voor mannen), Middel (30-35 min), Sprint (10-12 min) en Estafette.

Sprint - Wedstrijden op korte afstand, vaak gehouden in een stadspark of een andere stadsomgeving; de kaartschaal is meestal 1:5000 of 1:4000. Deze discipline wint aan populariteit en is beter zichtbaar voor publiek. Loopsnelheid ligt hoog en beslissingen moeten snel worden genomen: dit is de snelste discipline binnen de oriëntatieloop.