Logo of Team Belgium

De Belgische volleybalvrouwen (CEV 9) spelen woensdag hun eerste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Nederlandse Apeldoorn. Om 16u kijken de Yellow Tigers Duitsland (CEV 6) in de ogen. Voor het team van bondscoach Gert Vande Broek is het de laatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Er valt in Apeldoorn nog één olympisch ticket te verdelen onder de acht deelnemende landen. De Yellow Tigers zitten in een groep met Duitsland, Kroatië (CEV 10/donderdag) en Turkije (CEV 4/vrijdag). De andere poule bestaat uit Azerbeidzjan (CEV 11), Bulgarije (CEV 7), Nederland (CEV 3) en Polen (CEV 8). 

De teams die op plaatsen één en twee in hun poule eindigen, stoten door naar de halve finales, die zaterdag plaatsvinden. De winnaar van de finale, die zondag doorgaat, mag komende zomer naar Japan afreizen. 

"De Olympische Spelen halen is een droom voor elke atleet en elk team", verklaarde Gert Vande Broek eerder. "Het zal zonder twijfel een hevige strijd zijn tussen acht Europese topteams. Iedereen zal op hoog niveau moeten acteren om dat felbegeerde ticket in de wacht te slepen. Ondanks een korte voorbereidingsperiode in aanloop naar het toernooi hopen we toch om snel het niveau van afgelopen zomer te vinden." 

Vorig jaar grepen de Yellow Tigers naast olympische kwalificatie op het intercontinentaal toernooi in Italië. Ze verloren er met 0-3 van Nederland en Italië, dat zich voor Tokio plaatste, en wonnen met 3-0 van Kenia. Naast Italië wisten Servië, China, de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland al een olympisch ticket te veroveren. Ook gastland Japan is al zeker van deelname. Op de continentale OKT's worden nog vijf tickets verdeeld.

Belga