Logo of Team Belgium

Young Ambassadors uit 39 landen waren begin oktober te gast in Lillehammer. Op uitnodiging van het Organiserend Comité voor de komende Jeugd Olympische Spelen namen ze er deel aan het Young Ambassadors Seminar. Nicky Van Rossem, de Belgische Young Ambassador was er ook bij. Team Belgium News ging luisteren naar haar relaas.

“Noorwegen is gekend om zijn prachtige natuur. Al vanaf de heenreis kon ik genieten van de mooie landschappen wanneer we met de trein tussen bergen en rivieren richting Lillehammer reden.

Maar meteen na de aankomst was het tijd voor actie. Dit avontuur begon met een rondleiding door Lillehammer. In 1994 vonden de Olympische Winterspelen er plaats en wanneer je door de stad wandelt wordt het al snel duidelijk dat de inwoners heel fier zijn dat ze de eer hebben gehad om de Olympische Winterspelen te organiseren en dat ze zeer blij zijn om in februari de Olympische Winterspelen voor de jeugd te mogen ontvangen. “

De rol van de Young Ambassador is om de Jeugd Olympische Spelen te promoten en de atleten te inspireren om deel te nemen aan het culturele en educatieve programma. Binnen dit programma maken de atleten kennis met elkaar, met elkaars culturen en met de olympische waarden: excelleren, vriendschap en respect.

“Onze rol en missie tijdens de JOS werd toegelicht door het IOC. Het is mijn taak om onze jonge atleten tijdens hun YOG-avontuur zo goed mogelijk te begeleiden wanneer ze geen competities hebben. Er zullen tal van 'Learn en Share'-activiteiten aangeboden worden waarbij de atleten de kans krijgen om kennis te maken met 5 grote thema’s: Your Career, Your Actions, Your Stories, Your Body and Mind en Your Discovery.”


Tijdens het seminarie testte Nicky Van Rossem alvast enkele workshops uit. De ‘Your Career’-activiteiten zijn gericht op de carrière ontwikkeling van de jonge atleten. Zo zullen ze onder meer de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan de ‘Athlete Role Models’. 15 Olympische kampioenen die graag hun ervaring willen delen. Lindsey Vonn, Yuna Kim, Shelley Rudman, zijn slecht enkele namen van Olympiërs die als ‘Athlete Role Model’ zullen deelnemen aan Lillehammer 2016.

In de ‘Your Actions’-workshops kunnen de jonge topsporters leren hoe ze zich als rolmodel voor hun eigen sport kunnen ontwikkelen en tijdens de ‘Your Stories’ krijgen de atleten media training en wordt het gebruik van de sociale media toegelicht.

Het thema ‘Your Body and Mind’ bestaat uit 8 verschillende workshops. Zo is er de ‘Injury Prevention’ waarbij atleten via een App kennismaken met tal van trainingsoefeningen die blessures kunnen voorkomen. Tijdens de workshop ‘Clean Sport’ staat anti-doping centraal en tijdens de ‘Mental Training’-workshop worden de basis principes van mentale training uitgelegd. Verder wordt er ook de Eat Smart-workshop aangeboden waarbij de voeding van topsporters en een gezonde levensstijl centraal staan.

Tenslotte kunnen de atleten tijdens het ‘Your Discovery’ thema kennis maken met de Noorse cultuur waarbij ze bijvoorbeeld de kans krijgen om de Noorse skifabriek te bezoeken of ze kunnen leren hoe ze ski’s kunnen waxen.

De Young Ambassadors hadden een druk en leerrijk programma af te werken waarbij Share and Learn activiteiten en infosessies elkaar afwisselden.

‘Maar er was ook tijd voor ontspanning. Zo stonden we zondag om 6u ’s ochtends op om samen de 936 trappen van de skischans te beklimmen en de zonsopgang te bewonderen. Het uitzicht over Lillehammer was adembenemend. De herfsttinten van vallende blaren en de kleuren van een opkomende zon hulden de hemel in een warme gloed. Maar als wintersportfanaat kan ik haast niet wachten om het prachtige sneeuwlandschap van Lillehammer te zien en in februari samen met Team Belgium naar daar terug af te reizen om deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen.”