Logo of Team Belgium

De Franse topcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls, sinds 2009 verantwoordelijk voor het vrouwenturnen bij Gymfed, blijven aan de slag bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. "Zowel vanuit Gymfed als vanuit de coaches bleek de wens te bestaan om samen in een high performance-sfeer verder te werken. We engageren ons dan ook om alvast tot en met de Spelen van Parijs 2024 de samenwerking verder te zetten", verklaart topsportmanager Tim Moriau dinsdag in een persbericht.

Na de voorbije Olympische Spelen werd de samenwerking tussen de coaches en Gymfed geëvalueerd op verschillende vlakken. In Tokio behaalden ze met Nina Derwael de gouden medaille aan de brug met ongelijke leggers en met het meisjesteam een achtste plaats allround.

"Yves en Marjorie hebben in de afgelopen jaren een bijzonder parcours met de gymnasten afgelegd", legt Moriau uit. "Ze tillen hun kunnen naar een hoger niveau, dat bewezen de topprestaties van onze gymnasten tijdens de Spelen in Tokio nog maar eens. We kijken ernaar uit dit parcours samen verder te zetten."

"We zijn fier dat we prachtige atleten mogen trainen, en dat we samen met hen en Gymfed de Belgische gymnastiek naar een hoger niveau hebben gebracht", aldus Kieffer en Heuls. "Toen we hier pas startten, stonden we er bij wijze van spreken alleen voor. Vandaag worden we professioneel omkaderd door een uitgebreid interdisciplinair team. We hebben Gymfed in de afgelopen jaren zien groeien als federatie en zijn zelf als coaches meegegroeid. Wij zijn vastberaden om samen met alle collega's verder te werken zodat de atleten blijven presteren op het hoogste niveau. Wij zijn er helemaal klaar voor."

In de zomer van vorig jaar kwamen getuigenissen aan het licht van (ex-)turnsters over psychologisch misbruik tijdens hun carrière in de Gentse topsportschool. Daarbij werd ook gewezen in de richting van het trainerskoppel Kieffer/Heuls. In april van dit jaar deelde een onafhankelijke onderzoekscommissie mee dat er sprake was van psychisch grensoverschrijdend gedrag binnen Gymfed. Heuls en Kieffer boden toen hun excuses aan in een videoboodschap.

"Samen met Yves en Marjorie willen we verder bouwen op het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie en verder werken aan een (top)sportcultuur waarbinnen de prestaties hand in hand gaan met mentaal en fysiek welzijn", besluit Moriau.

Belga