Logo of Team Belgium

De nacht van zondag op maandag op de Olympische Spelen in Rio werd een vruchtbare nacht voor Team Belgium. De aflossingsploeg zwom met een Belgisch record naar de zesde plaats in de 4x100 vrije slag, de Red Lions versloegen Brazilië, Flipkens en Wickmayer stootten door in het dubbelspel en turnster Derwael plaatste zich voor de allroundfinale. Een overzicht.

Met hun 3:13.57 doken de Belgen onder hun vorige Belgisch record (3:13.89) als nationale ploeg. Glenn Surgeloose lukte zijn 100 meter in 48.73. Jasper Aerents tikte aan in 48.47 en Emmanuel Vanluchene zwom 48.82. Slotzwemmer Pieter Timmers zette een scherpe 47.55 op de tabellen. In de reeksen lieten de Belgen nog de zevende tijd (3:14.16) optekenen. Vier jaar geleden werd het Belgische kwartet op de Spelen van Londen achtste in de finale van de 4x100m vrij. Michael Phelps pakte met de Verenigde Staten (3:09.92) zijn 19e olympische gouden medaille uit zijn carrière.

Timmers was na afloop tevreden. "Iedereen in de ploeg heeft goed gezwommen. Ik had gehoopt om nog iets sneller te gaan maar het blijft een goeie tijd. Ik voel dat ik niet tot het draadje ben moeten gaan, wat goed is voor de volgende dagen. Overmorgen moet ik er weer staan", vertelde hij na de race.

In de 200 meter vrije slag strandde Glenn Surgeloose in de halve finale. Surgeloose, met 1:46.91 Belgisch recordhouder op de afstand, tikte in het Olympics Aquatics Stadium aan in 1:47.36. Daarmee werd hij laatste in zijn halve finale. Van de 16 halvefinalisten liet hij de 14e chrono optekenen. Surgeloose had aanvankelijk de kwalificatie voor de halve eindstrijd op een haar na gemist, was eerste reserve en werd uiteindelijk opgevist na het forfait van een Fransman.

Brazilië geen partij voor Red Lions

De Belgische hockeymannen (FIH 6) hebben hun tweede wedstrijd met 0-12 gewonnen van gastland Brazilië (FIH 30). De Red Lions leidden bij de rust al met 0-5 dankzij doelpunten van Florent van Aubel, Arthur Van Doren, Tanguy Cosyns, Felix Denayer en Jérôme Truyens. Meteen na de pauze troffen ook Gauthier Boccard en Thomas Briels raak. En nog was de schietoefening niet gedaan. Ook Sébastien Dockier, Cédric Charlier en aanvoerder John-John Dohmen zagen hun naam nog op het scorebord verschijnen. Cosyns en Van Doren lukten nog hun tweede van de avond.

Zaterdag was het team van Shane McLeod met een 4-1 zege aan het toernooi begonnen tegen Groot-Brittannië (FIH 4). Er volgen nog duels tegen Australië (FIH 1), Spanje (FIH 11) en Nieuw-Zeeland (FIH 8).

Derwael haalt allroundfinale, geen teamfinale voor BelGym


Turnster Nina Derwael heeft zich geplaatst voor de finale van de individuele allroundcompetitie, die donderdag afgewerkt wordt. Derwael eindigde in de kwalificaties met 56.532 punten op de 21e plaats. Op de uitgezuiverde lijst belandde ze op de 19e plaats. De eerste 24 stoten door naar de finale. Rune Hermans (54.508) werd 34e.

Team BelGym - met naast Derwael Senna Deriks, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem - haalde in de Rio Olympic Arena een totaalscore van 167.838 punten. Dat volstond niet voor een plaats in de teamfinale. Uiteindelijk eindigt België op de 12e en laatste plaats. De Verenigde Staten (185.238) lieten de hoogste score optekenen. Ook een toestelfinale zit er niet in voor de Belgen.

Flipkens en Wickmayer dubbelen verder


Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer zijn erin geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het dubbelspel. De Kazachse tandem Yaroslava Shvedova/Galina Voskoboeva gaf er na één set de brui aan. Die hadden Flipkens en Wickmayer met 6-1 gewonnen. In de tweede ronde nemen de Belgen het op tegen de Spanjaarden Garbine Muguruza en Carla Suarez Navarro.

Goegebuer uiteindelijk 14e

Gewichtheffer Tom Goegebuer is uiteindelijk op de 14e plaats geëindigd in de klasse tot 56 kg. De 41-jarige Oost-Vlaming werd zesde in de B-groep. Hij liet 241 kg optekenen. In het trekken was hij goed voor 111 kg (na geslaagde pogingen op 107 kg en 111 kg en een gemiste op 113 kg), in het stoten haalde hij 130 kg (hij faalde op 133 kg). Zijn uiteindelijke ranking kende hij pas nadat de gewichtheffers van de A-groep hun wedstrijd hadden afgewerkt.