Logo of Team Belgium

Van 3 tot 16 oktober vindt in het Turkse Erzurum het pre-olympisch kwalificatietoernooi voor curling plaats. Het is de eerste stap naar de Olympische Spelen van 2022 in Peking. Twee Belgische teams nemen deel: een herenteam en een gemengd team.

Bij de heren plaatst de top twee van de prekwalificaties zich voor het olympisch kwalificatietoernooi dat van 5 tot 18 december plaatsvindt. Daar zullen 8 teams strijden voor twee olympische tickets.

Bij de gemengde teams stoot de top drie van Erzurum door naar het kwalificatietoernooi, waar zestien ploegen een gooi doen naar olympische kwalificatie via één van de twee tickets.

“Het is moeilijk om realistische doelen te stellen omdat we ons de afgelopen 2 jaar niet hebben kunnen meten met andere landen,” klinkt het bij de Belgian Curling Association (BCA). “We weten zelfs nog niet welke andere landen voor het pre-olympisch kwalificatietoernooi zijn ingeschreven.”

Eerder deze maand werden de Belgian Red Rocks nog tweede op het EK curling in de C-divisie. Daarmee verzilverden ze letterlijk een promotie naar de B-divisie. Een goede voorbereiding dus voor het team dat een deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in december ambieert.

Het Belgische gemengde curlingteam, dat de naam Belgian Huskies draagt, is minder ambitieus: “Onze blik is gericht op de toekomst voor dit relatief nieuwe team met beperkte internationale ervaring. Via toernooien zoals dat in Erzurum kunnen we die ervaring opdoen,” besluit de BCA.