Logo of Team Belgium

Zit er al water in het olympisch zwembad? Zijn de greens al groen op het golfterrein? Ontdek met je eigen ogen hoe de stadions eruitzien op zo’n 300 dagen voor de openingsceremonie. Bekijk de foto’s.

“De werken aan de verschillende stadions en competitieplaatsen zijn enorm opgeschoten. Toch ligt er nog immens veel werk op de plank om alles tijdig klaar te krijgen.” Dat is de conclusie van Luc Rampaer, de communicatiemanager van het BOIC, bij zijn terugkeer van de World Press Briefing in Rio de Janeiro.

Van 5 tot 8 oktober was Luc Rampaer, Communication Manager van het BOIC in de Braziliaanse hoofdstad voor de 3e World Press Briefing (WPB). Het departement ‘Press Operations Rio 2016’ ontving er zo’n 400 vertegenwoordigers van de internationale geschreven pers, fotografen, vertegenwoordigers van niet-rechtenhoudende tv-zenders en de persattachés van de Nationale Olympische Comités.

Het MPC, of het Main Press Center dat nog in aanbouw is - zoals trouwens het overgrote deel van de infrastructuren – zal gedurende de Spelen plaats hebben voor zo’n tienduizenden journalisten.

"Sinds ons laatste bezoek heeft Rio enorme vooruitgang geboekt maar er is nog heel wat werk aan de winkel en er zijn nog maar een kleine 10 maanden te gaan voor de openingsceremonie. Maar zo gaat het altijd tijdens een pre-olympisch jaar. De instanties ter plaatse zijn zeer professioneel. Iedereen doet in Rio zijn uiterste best om ons volgende zomer te ontvangen", zegt Luc Rampaer, Communication Manager van het BOIC en pers attaché voor Team Belgium.

Zoals dat bij elke editie van de Olympische Zomerspelen het geval is, zal het BOIC ook voor de Olympische Spelen van Rio een 100-tal journalisten, fotografen, cameramannen en klanktechnici accrediteren.

Rechtenhoudende TV- en radiozenders worden ontvangen door het IBC, het International Broadcasting Center dat net tegenover het MPC gelegen is.

"Grote wijzigingen qua organisatie in vergelijking met vorige edities zijn er niet. We zullen echter wel geconfronteerd worden met enkele moeilijkheden. Ondanks de grote moeite die de Cariocas hebben geleverd en de grote vooruitgang die de stad Rio kent, blijft het transport een issue. Men zal de tijd om van de ene naar de andere site te gaan niet mogen onderschatten. De venues liggen in 4 verschillende sites die verspreid zijn over de stad.

Een ander mogelijk probleem zijn de perszalen in het Olympisch dorp, die zijn kleiner en minder in aantal dan bij vorige edities. We overwegen om de atleten van het olympisch dorp naar het MPC te brengen. Niet echt zaken om zich grote zorgen over te maken ! De communicatie opdracht rond Team Belgium tijdens Rio de Janeiro wordt een hele uitdaging ! We zullen ze tot een goed einde brengen maar dat kan niet zonder de steun en de medewerking van iedereen en vooral de teams van het thuisfront in Brussel en in Oostende in het Rio House, met mijn collega’s Els Mertens en Mimi De Boeck maar ook dankzij de medewerking van mijn collega Ben Roeges en de kostbare hulp van Jos Segaert die Sportspress vertegenwoordigt tijdens de Spelen."

"Tenslotte," besluit Luc Rampaer, "geef ik u nog 2 veelzeggende cijfers mee!

  • 500 : het aantal persattachés van de NOC’s die aanwezig zullen zijn in Rio, in Athene 2004 waren er dat slechts 30 !
  • 186 : het aantal medewerkers dat Agence France Presse (AFP) naar Rio 2016 zal sturen!"

De Olympische Spelen zijn en blijven een indrukwekkend wereld evenement.