Logo of Team Belgium

Zoé Ray Sublet is 22 jaar oud, ze komt uit een klein dorpje in Bourgogne (Frankrijk). Sinds het begin van dit jaar woont ze in Brussel, voor één jaar. Ze heeft een diploma Sociologie op zak en een master Demografie. Tijdens het laatste jaar van deze master werkte ze als statistisch onderzoeker bij het Institut National de la Jeunesse et de l'Education Populaire (INJEP) verbonden aan het ministerie van Sport. Sinds 1 januari 2023 is Zoé ‘Ambassadeur Génération 2024’ en komt ze Team Belgium bijstaan bij verschillende projecten in het kader van de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar. Maak kennis met Zoé Ray Sublet. 

Zoé Ray Sublet: “Het leven in België verloopt prima, ik ben Brussel nog aan het verkennen. Ik ben lid geworden van een sportschool om de goede sportgewoonten die ik in Frankrijk had, te behouden, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Het enige punt waarop de aanpassing misschien het moeilijkst is, is de taal, aangezien ik geen notie heb van het Nederlands, maar gelukkig is in de stad alles in beide talen beschikbaar en voor de dagelijkse interacties ben ik van plan dit jaar wat Nederlands te leren!  Ik kan niet genoeg krijgen van de architectuur van de typische Brusselse huizen. En natuurlijk wil ik graag België ontdekken, ik heb zelfs al een treinpas gekocht om door België te reizen. In de komende maanden wil ik naar Antwerpen, Gent en Brugge en als het weer het toelaat naar de kust.” 

“Ik ben een grote fan van autosport, vooral van Formule 1. Ik kijk al drie jaar naar de Grand Prix en kreeg de kans om als vrijwilliger te werken bij de Franse Grand Prix van 2022. Het was een onvergetelijke ervaring, er was een ongelooflijke energie en sfeer.   

Verder rijd ik al heel lang op de racefiets voor mijn plezier en tijdens het weekend ga ik graag wandelen. Toen ik jonger was, heb ik verschillende andere sporten beoefend, basketbal, zwemmen en hedendaagse dans. Sport is voor mij de beste manier om mijn hoofd leeg te maken, nergens aan te denken en te proberen mezelf te overtreffen.  

Reizen is nog een andere liefde ... Ik hou van reizen en andere culturen ontdekken. Ik heb al zo'n 20 landen op alle continenten kunnen ontdekken met mijn familie en vrienden, en ik hoop de wereld te blijven verkennen. Mijn favoriete plaatsen zijn New York, waar ik in mijn leven een paar maanden hoop te kunnen wonen, en Denemarken.   

Mijn laatste grote passie is muziek. Ik heb als kind piano en fluit leren spelen. Tegenwoordig speel ik nog steeds piano en probeer ik muziek te maken op de computer. Geen dag gaat voorbij zonder muziek.” 

Ambassadeur Génération 2024 

"Een ‘Ambassadeur Generation 2024’ wordt door het organisatiecomité Paris 2024 en het Frans Olympisch Comité aangesteld om sport en het Olympisme te promoten. Wij zijn een dertigtal vrijwilligers die een jaar lang naar de vier uithoeken van de wereld zijn getrokken, allemaal met dezelfde missie en dezelfde overtuiging: het promoten van de Olympische waarden, van sport en van internationale samenwerking, vrede en ontwikkeling. “ 
 
“Ik heb voor ‘Ambassadeur Génération 2024’ gekozen omdat dit project alles omvat wat ik dit jaar echt graag wilde doen.  Vooraleer te gaan solliciteren voor een job, wilde ik iets nuttigs doen, iets doen voor mensen die dat willen of nodig hebben. Dit programma past geheel in dat kader, het is een soort van "burgerdienst". Een burger-engagement dat door alle Franse jongeren tussen de 16 en de 25 jaar kan worden aangegaan, op vrijwillige basis, in Frankrijk of in het buitenland en in één van de tientallen voorgestelde gebieden (sport, gezondheid, solidariteit, onderwijs, enz.). 

 “Gezien ik de afgelopen jaren steeds meer gepassioneerd ben geraakt door de wereld van de sport, stelt dit programma mij ook in staat nieuwe beroepen rond sport te ontdekken. De kans om rechtstreeks voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 te werken, is voor mij een unieke kans om deel uit te maken van het grootste sportevenement ter wereld, en dan nog wel in mijn eigen land. 

Het programma ‘Ambassadeur Génération 2024’ en de opdrachten die er aan verbonden zijn, liggen volledig in de lijn van de waarden die mij na aan het hart liggen: gelijke kansen, gendergelijkheid, milieukwesties, samenhorigheid en uitmuntendheid/zichzelf overtreffen. Dit zijn waarden waar ik voor sta, en nu ook naar een professionele context kan doortrekken.”  

“Ik heb voor België gekozen, vooral omdat ik in Europa wilde blijven en in een grote stad wilde wonen die veel culturele activiteiten te bieden heeft. Ik had zeer goede herinneringen aan mijn vakanties in Brussel, dus het was een natuurlijke keuze voor mij. Ik zag het aspect van de Europese hoofdstad ook als een manier om me meer dan ooit open te stellen voor Europa, met haar verschillende culturen, de vele talen, … Het is zeer verrijkend om veel verschillende talen te horen door gewoon al door de stad te lopen.” 

“Op professioneel vlak hoop ik de nodige basisbeginselen te leren die nodig zijn voor het realiseren van sportprojecten en -evenementen, die in mijn toekomstige beroepsleven zeker onmisbaar zullen zijn.  
Op persoonlijk vlak hoop ik dat deze ervaring mij cultureel en sociaal zal verrijken dankzij de verschillende mensen die ik zal kunnen ontmoeten en de dingen die ik zal kunnen verwezenlijken. Ik hoop, al is het op kleine schaal, te kunnen bijdragen aan alle bovengenoemde waarden van het Olympisme.    
Tot slot hoop ik dat ik door deze ervaring veel nieuwe dingen kan doen en kan ontdekken, die ik niet per se had kunnen doen door in Frankrijk te blijven.” 

“Na mijn jaar bij het BOIC, hoop ik te gaan solliciteren bij het organisatiecomité Parijs 2024 en daar te gaan werken vanaf januari 2024. Ik zou heel graag deel uitmaken van de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs en het evenement tot het einde mee te maken. Sommige van de ambassadeurs die vorig jaar zijn begonnen, werken nu voor Parijs 2024, ik wil die kans ook wagen.” 

“Natuurlijk is deze ervaring tijdelijk, het organisatiecomité voor de Olympische Spelen wordt in september 2024 opgeheven. Ik wil graag binnen de sportwereld blijven werken. Na Parijs 2024 zou ik dan graag overstappen naar event management, dit keer in de autosport. 
Het programma ‘Ambassadeur Generation 2024’ is voor mij dus een eerste verrijkende ervaring en een toegangspoort tot de boeiende wereld van de sport, waarin ik nog lange tijd hoop te blijven. 
om de nodige fundamenten te leggen voor de realisatie van sportprojecten en -evenementen,    

“Als ik niet zou worden aangenomen door Parijs 2024, dan meld ik mij zeker als vrijwilliger. Ik heb al eerder vrijwilligerswerk gedaan bij sportevenementen, en weet hoeveel beter het is om het van binnenuit mee te maken dan als toeschouwer, dus ik zal geen seconde aarzelen om me aan te melden om dat gevoel en die energie opnieuw te beleven. De Olympische Spelen van 2024 in Parijs worden een groot feest, een evenement dat maar één keer in je leven voorkomt voor de Fransen, dus ik zou er trots op zijn dat ik het van binnenuit heb meegemaakt, dat ik er als vrijwilliger deel van uitmaakte.”