Logo of Team Belgium

Hoewel ze zelden in de spotlights staan, zijn scheidsrechters, juryleden, commissarissen … onmisbaar in een correcte en eerlijke sportwedstrijd. De nieuwe commissie Officials van het BOIC behartigt de belangen van iedereen die zich als official inzet voor de sport. Daarmee is het BOIC een voorloper in de internationale Olympische Beweging.

Tijdens elke olympische openingsceremonie leggen drie personen de eed af: een atleet, een coach en een official. Die laatste belooft dan namens alle juryleden en officials zijn taken in volledige onpartijdigheid te zullen uitvoeren.

“Het is simpel: zonder officials geen sport”, zegt Sven Serré, de voorzitter van de commissie. “Toch worden ze in het grote olympische netwerk al eens over het hoofd gezien. De nieuwe BOIC-commissie behartigt de belangen van deze doelgroep, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema’s die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben.”

De oprichting van een dergelijk overlegplatform is nieuw in de internationale Olympische Beweging. “IOC-voorzitter Thomas Bach staat volledig achter ons project”, aldus Sven Serré. “Je kan België als pilootproject voor het IOC beschouwen.”

In september keurde de raad van bestuur van het BOIC de voorstelnota voor de oprichting van de commissie Officials goed. Op 23 februari hield de commissie een officiële startvergadering. Onder anderen ex-voetbalscheidsrechter Frank Debleeckere maakt deel uit van de commissieleden.“Nu het reglement is goedgekeurd, willen we meteen werken richting de Europese Spelen in Bakoe en uiteraard de Olympische Spelen van Rio”, zegt Sven Serré. “We willen in kaart brengen wie de officials binnen de Belgische sportfederaties zijn.”

De commissie Officials:

Voorzitter: Sven Serré (badminton)

Leden:

  • Frank De Bleeckere (voetbal)
  • Franky De Moor (judo)
  • Philippe Mariën (wielrennen)
  • Freddy Smeets (paralympische sport)
  • Marc Toppet (zwemmen)
  • Gregory Uyttenhove (hockey)
  • Patrick Van Caelenberghe (atletiek)