Logo of Team Belgium

Zwemster Fanny Lecluyse zet op 29-jarige leeftijd een punt achter haar carrière, zo meldde ze op Instagram. "Het is tijd om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie", klinkt het.

"In april 2000 in Brugge dook ik voor het eerst in het water voor een competitiewedstrijd. 21 jaar later, op het WK kortebaanzwemmen in Abu Dhabi, heb ik mijn laatste wedstrijd gezwommen. Ik hang mijn zwempak dus aan de haak en je zal me niet snel meer baantjes zien trekken. Aan de rand van het zwembad zal je me in de toekomst misschien wel nog zien verschijnen. 2021 is dus het jaar van het afscheid geworden. Het was een schitterend jaar, met finales op de Olympische Spelen en het WK. Maar om daar te geraken, volg je een lange en hobbelige weg, vol obstakels en tegenslagen. Succes valt zonder opofferingen niet te bereiken, en al zeker niet in het zwemmen. Ik heb dan ook heel wat mensen te bedanken, onder wie mijn coach en mijn ouders", aldus Lecluyse.

Ze zal als assistent-coach terugkeren naar de Kortrijkse Zwemkring (KZK), de zwemvereniging waar ze haar loopbaan begon.

"Vanaf 2022 keer ik terug naar de club waar het voor mij allemaal begon... de Kortrijkse Zwemkring", schreef de Henegouwse West-Vlaamse, die de laatste jaren zwom voor de Dauphins Mouscronnois. "Ik zal de coaches assisteren, en mijn kennis en ervaringen, net als het zwemplezier, delen met de zwemmers om hen helpen beter te worden."

Lecluyse maakte donderdag bekend op 29-jarige leeftijd een punt achter haar carrière te zetten. Het betekende het einde van een rijkgevulde carrière. Haar hoogtepunt was ongetwijfeld de Europese titel in 2015 op de 200 meter schoolslag, op het EK kortebaan in het Israëlische Netanya. Op het WK van 2018 in klein bad in het Chinese Hangzhou pakte ze in dezelfde discipline brons. Afgelopen zomer werd ze achtste in de olympische finale in Tokio. In 2019 was ze zevende op het WK in Gwangju, telkens op de 200 meter schoolslag.

Lecluyse heeft ook zes Belgische records achter haar naam staan: drie in olympisch bad (100 en 200 meter school en 200 meter wissel) en drie in klein bad (100 en 200 meter school en 400 meter wissel).

Belga