Logo of Team Belgium

Emmanuel Vanluchene schreef samen met Glenn Surgeloose, Jasper Aerents en Pieter Timmers geschiedenis op de Olympische Spelen van Rio in 2016 toen de 4x100m afklokte op 3:13:57, goed voor een mooie zesde plaats en een verbetering van hun Belgische record. Hij zal er in Bakoe ook bij zijn als Young Ambassador voor Team Belgium.

"Mijn rol als Young Ambassador is om jonge atleten kennis te laten maken met de internationale sportieve gemeenschap. Maar ook om de atleten te motiveren en te inspireren om deel te nemen aan de Olympische cultuur, en de atleten de kracht van de Olympische waarde te laten ontdekken.”

“Mijn boodschap aan de jonge Team Belgium atleten is: GENIET!! Alles wat je ziet en beleeft tijdens een EJOF is een unieke ervaring en neem je mee naar de toekomst. Koester dus zeker deze momenten. Ik kijk er alvast naar uit!”

Olympic Cultural and Education Programme (OCEP)
Atleten kunnen tijdens het EJOF deelnemen aan het Olympic Cultural and Education Programme (OCEP). 

OCEP is een gezamenlijke initiatief van het NOC Azerbeidzjan, het Organiserend Comité voor Baku 2019, het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Jeugd en Sport. Het hoofddoel van het programma, is het verspreiden en de kennismaking met cultuur, sport en Olympische waarden bij de jonge generaties in Europa. De Young Ambassadors zullen verschillende activiteiten en bijeenkomsten organiseren om de teamgeest aan te wakkeren, vriendschappen op te bouwen, het belang van respect te benadrukken en de liefde voor de sport voort te zetten.

De ambassadeurs vormen de link tussen het EOC en de atleten. Dus als er vragen zijn omtrent het event, kan de ambassadeur daarin tegemoetkomen.

4x100m in 3:13:57
We willen graag van deze gelegenheid gebruik maken en de tijd even terugdraaien voor de Young Ambassador, tot 7 augustus 2016. Hoe denkt Emmanuel Vanluchene vandaag terug aan dat historische moment in Rio?

“Over de wedstrijd zelf kan ik me maar weinig herinneren. Meestal krijg ik een black-out nadat ik in mijn 'cocon' heb gezeten. Maar de weg ernaartoe was zenuwslopend. Dat ik mijn finale kon zwemmen was eigenlijk niet goed te begrijpen... Ondanks het feit dat ik twee uur voor die bewuste finale met pijnlijke buikkrampen van mijn darminfectie bij de dokter zat, is het mij toch gelukt om mij klaar te stomen. Ik had mezelf nog nooit zo hard opgepept als toen. Ik zwom de tweede snelste 100m uit mijn zwemcarrière met een nieuw Belgisch Record, tot mijn grootste vreugde! Wat een opluchting! Dankzij de hele goede omkadering van de sportarts, trainer, kiné en teamgenoten werd deze prestatie gelukkig tot een goed einde gebracht.”