Logo of Team Belgium

Tokio maakte eerder de ambitieuze belofte om van deze editie de meest duurzame Spelen ooit te maken, daarvoor zet het Land van de Rijzende Zon onder meer in op een CO2-neutrale waterstof. Ook voor zijn Olympische fakkel.

Water is samengesteld uit 2 delen: waterstof en zuurstof ofwel H2O. Door middel van elektrolyse, kan je zuurstof en waterstof scheiden. Als je die waterstof vervolgens weer in aanraking brengt met zuurstof, komt er energie vrij. Genoeg om een auto te laten rijden, een huis te verwarmen of een Olympische fakkel te laten branden. Dat allemaal zonder uitstoot. En wanneer je dus voor de elektrolyse alleen groene energie gebruikt, zoals wind- of zonne-energie, dan is waterstof CO2-neutraal.

Fakkeltocht op waterstof
De Olympische vlam wordt traditioneel met behulp van zonlicht en een parabolische spiegel ontstoken in Olympia. De traditie bestaat sinds 1936 (Berlijn) en wordt telkens gehouden op de Olympusberg waar de eerste Spelen uit de Oudheid werden gehouden. Daarna wordt de fakkel naar de organiserende Olympische stad overgebracht. Via een estafette zullen de verschillende vlammendragers het Olympische vuur naar Tokio lopen.

De Japanners laten de vlam tijdens een deel van de fakkeltocht al branden op waterstof. Tijdens de openingsceremonie op vrijdag 24 juli komt de vlam aan in het Olympisch Stadion van Tokio, waar het vuur permanent zal branden tijdens de Spelen.

Ook Olympisch dorp draait op waterstofsysteem
Het organisatiecomité van Tokyo 2020 heeft ook al zo’n 500 auto’s aangeschaft die rijden op waterstof. Maar de bouw van het Olympisch dorp is wel één van de meest ambitieuze realisaties. De 17.000 atleten zullen gedurende hun verblijf op het artificiële eiland Odaiba, in de baai van Tokyo, voorzien worden van elektriciteit en warm water via waterstofenergie.