Logo of Team Belgium

Het streven naar topprestaties in sport brengt soms onbedoelde risico's met zich mee, waarvan het gewicht een cruciaal aspect is binnen bepaalde disciplines. Het streven naar een lager gewicht om competitieve voordelen te behalen, bekend als ‘Acute Weight Reduction (AWR)’, is een veelvoorkomende praktijk in Olympische disciplines met gewichtscategorieën. Atleten verlagen bewust hun lichaamsgewicht om in een lagere gewichtsklasse te kunnen deelnemen, in de veronderstelling dat ze hun kracht, macht, explosiviteit en andere prestatiegerelateerde voordelen kunnen behouden, ondanks deze gewichtsvermindering (BW).  

In dit kader heeft het Expertenpanel van Team Belgium een cruciale stap gezet om ongezonde afvalmethoden terug te dringen. Dit initiatief volgt op een identificatie van de uitdaging rond prestaties en gewicht van het afgelopen jaar. Gedurende deze periode hebben experts en medische professionals intensief samengewerkt om verschillende aspecten van dit vraagstuk te bespreken en te analyseren.  

Het resultaat van dit gezamenlijke inspanning is een consensusverklaring rond 'Acute Weight Reduction'. Dit statement behandelt diverse facetten die verbonden zijn aan gewichtsverlies in de laatste dagen voorafgaand aan competitie-evenementen. 

De kern van deze verklaring ligt in het prioriteren van de gezondheid van de atleten, niet alleen op korte termijn maar ook op de lange termijn. Daarnaast benadrukt het de noodzaak voor atleten en hun begeleidingsteam om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen over dit onderwerp, waarbij de gezondheid altijd voorop staat. 

Dit standpunt werd aangenomen door de medische staf van Team Belgium als leidraad voor de toekomstige werking. De afgelopen weken zijn atleten, coaches en medische teams van federaties geïnformeerd over dit initiatief en de bijbehorende aanpak. 

Het doel van deze consensusverklaring is niet alleen om bewustwording te creëren, maar ook om concrete stappen te zetten richting gezondere en veiligere praktijken binnen de sport. Het vormt een mijlpaal in het streven naar een evenwicht tussen topprestaties en het welzijn van onze atleten. 

Met gezondheid als prioriteit, zetten we samen stappen naar een veiligere topsportomgeving.