Logo of Team Belgium

Op 27 maart werd het ‘Jacques Rogge Olympic Studies Centre’ van de Universiteit van Gent officieel geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van Dr. Anne Rogge-Bovyn, Philippe Rogge en andere familieleden.

Het International Olympic Comité erkent het centrum als een officieel ‘Olympisch studie- en onderzoekscentrum’: het derde in België. De Olympische leerstoel van de Universiteit van Louvain-la-Neuve alsook het ‘Brussels Olympic Research and Education Centre’ mochten eerder al dit label ontvangen.

Dit nieuwe centrum brengt verschillende onderzoekers, die rond Olympische studies werken, samen. Het resultaat is een multidisciplinair netwerk dat bruggen bouwt tussen de onderzoeksgroepen en -domeinen. Initiatiefnemer en coördinator is Prof. Bram Constandt van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen.

Het BOIC is trotse partner van dit initiatief. BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive benadrukte in zijn speech het belang van het centrum: “De verwijzing naar Jacques Rogge, een icoon voor de Olympische wereld en een pionier voor vernieuwing en olympische waarden, geeft de ambitie weer van dit initiatief. Dat België nu zelfs drie officieel erkende olympische studiecentra heeft, toont hoe belangrijk we innovatie en onderzoek in België en in sport vinden. Ik hoop dat deze erkenning de onderzoekers een extra stimulans kan geven om nog meer het verschil te maken voor onze atleten en onze sport die ons zo dierbaar is.”

Dat het BOIC mee zijn schouders zet onder dit initiatief is mede een resultaat van de sterke en historische samenwerking tussen de universiteit en het BOIC. De Belgian Olympic Academy is slechts een van de vele voorbeelden hiervan. Vanaf januari 2025 zal de Universiteit van Gent de nieuwe editie van de BOA coördineren. De inschrijvingen openen binnenkort.