Logo of Team Belgium

Vandaag is het nog exact 500 dagen tot de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs 2024. Na de Olympische volgen de Paralympische Spelen. Een mijlpaal op het traject richting de Spelen. Hoe vieren Team Belgium en Paralympic Team Belgium dit belangrijke moment? En waar staan we op 500 dagen van de Spelen?   

 
Round the World Relay ‘Terre de Jeux 2024’  

Geen betere manier om iedereen warm te maken voor de Spelen, dan door een virtuele estafette rond de wereld. Dit idee werd gelanceerd door ‘Terre de Jeux 2024’, het maatschappelijke initiatief van Parijs 2024 om iedereen bij de Spelen te betrekken. Een uitnodiging die Team Belgium en Paralympic Team Belgium maar al te graag accepteerden in samenwerking met de Franse Ambassade in België en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Concreet ontving België om 9u deze ochtend de virtuele aflossingsstok van Libanon om deze om 10u door te geven aan Ghana. Gedurende dit uur liepen heel wat Olympiërs en Paralympiërs, waaronder Thomas Briels, Noor Vidts en Roger Habsch, een parcours aan de voet van het Atomium. Ze werden daarbij vergezeld van zo’n 250 leerlingen van de Lycée Français en 200 volwassenen. Deelnemers maakten kans op één van de vier rugnummers voor de ‘10 km Marathon pour Tous’. Voor het eerst in de geschiedenis zal het grote publiek deze mythische afstand op hetzelfde parcours kunnen lopen als de topatleten tijdens de Olympische marathon van Parijs in 2024.  

 Waar staat Team Belgium op 500 dagen van de Spelen?  

De atleten van Team Belgium zijn volop bezig met de voorbereidingen en kwalificaties voor de Spelen van Parijs. De resultaten in 2022, met 14 medailles en 18 TOP-8 plaatsen op mondiaal niveau in Olympische disciplines, tonen aan dat Belgische atleten internationaal competitief zijn.  

 2023 dient zich aan als een jaar vol opportuniteiten om tickets en quota-plaatsen te bemachtigen. De Europese Spelen in Krakow-Malopolska van 21 juni t.e.m. 2 juli 2023 zullen hierbij een belangrijke rol spelen.   

Olav Spahl, Topsportdirecteur en Chef de Mission Parijs 2024 voor Team Belgium, licht toe: “Tijdens de Europese Spelen zijn er 124 rechtstreekse quota-plaatsen te verdienen in tien sporten. Daarnaast leveren heel wat sporten ook belangrijke Olympische ranking-points. We verwachten dan ook een stevige Team Belgium-delegatie van ongeveer 140 atleten, met inbegrip van atletiek.”   

Team Belgium zal de Europese Spelen voorbereiden met een stage in Antwerpen, van 12 tot 18 juni 2023. Olav Spahl: “De voorbereidingsstage in Antwerpen wordt een ideaal moment om het Team Belgium Basecamp concept dat werd uitgetekend voor Parijs 2024 in samenwerking met de topsportpartners eens uit te testen. De organisatorische en logistieke voorbereidingen verlopen alvast voorspoedig: we willen atleten de best mogelijke omstandigheden kunnen bieden.”   

Ook voor coaches zijn er belangrijke afspraken. Zo trekt Team Belgium eind april met een 50-tal ploegleiders en Olympische coaches richting Parijs voor een Olympic Coaching Platform. Een ideaal moment om informatie te delen, collega’s te leren kennen en enkele sites te bezoeken. In de voorbereiding richting Parijs is ook de link tussen de Olympische en de Paralympische wereld nooit ver weg.
Olav Spahl: “Onder de slogan ‘Together2Paris’ willen het BOIC en het BPC de weg naar de Spelen zoveel mogelijk samen bewandelen. Het is een krachtige boodschap. Dit wil niet zeggen dat we noodzakelijk alles samen moeten doen. De Spelen vinden ook niet op hetzelfde moment plaats. Het is belangrijk om synergiën te vinden en te kijken waar we elkaar kunnen inspireren, versterken en motiveren.”  

En waar staat Paralympic Team Belgium?  

Na een bijzonder bevredigend jaar 2022 op sportief vlak, met niet minder dan 29 medailles op Europese en wereldkampioenschappen, beginnen de atleten van het Paralympic Team Belgium het nieuwe jaar 2023 met ambitie. Sommigen vertrekken naar of keren terug van trainingsstages, andere zijn het nieuwe jaar al overtuigend begonnen.   

Voor de meesten van hen wordt de zomer van 2023 een belangrijke etappe op hun weg naar de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.  

Olek Kazimirowski, Managing Director en Chef de Mission van het Paralympic Team Belgium voor Parijs 2024: “De zomer van 2023 zal uiteraard erg belangrijk zijn met het oog op Parijs 2024, aangezien er in deze periode veel Europese en wereldkampioenschappen zullen plaatsvinden. Atleten zullen er alles aan doen om zo goed mogelijk te presteren om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Gemakkelijk wordt het niet, want atleten van overal ter wereld hebben dezelfde ambitie.”  

Dit jaar staat ook synoniem voor enkele nieuwigheden. Zo zullen de wielrenners van Paralympic Team Belgium en Team Belgium in augustus samen afreizen naar Glasgow om er deel te nemen aan de UCI wereldkampioenschappen. Rotterdam is dan weer gastheer van de eerste ‘European Para Championships’, met 10 disciplines op het programma.  

Olek Kazimirowski: "Met de Spelen die naderen met rasse schreden, focussen we op de kwalificaties van de atleten die in Parijs België zullen vertegenwoordigen. Het blijft echter belangrijk om samen verder te gaan op de ‘Road to Paris’ en de krachten te bundelen om de supporters van de atleten enthousiast te maken om af te zakken naar de Franse hoofdstad. De Olympische en Paralympische atleten rekenen op de steun van hun supporters!” 

 

 

Gerelateerde berichten