Logo of Team Belgium

De Nationale Loterij zal, met dank aan al haar spelers, de premies voor de Olympische en Paralympische atleten voor de Spelen van Parijs 2024 financieren. Dat maakten de Nationale Loterij, het Belgian Paralympic Committee (BPC) en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bekend tijdens het ‘Belgian Sports Federations Forum’ in Tubeke. Nieuw is dat de premies voor een gouden, zilveren en bronzen medaille voor het eerst dezelfde zullen zijn voor Olympische en Paralympische atleten.  

Atleten die straks in Parijs een topprestatie leveren, kunnen wederom rekenen op een premie. Het BOIC mikt er op het verhogen van de Top 8-plaatsen (26 in Tokio), inclusief medailles (7 in Tokio). Daarom zullen de Team Belgium atleten die een Top 8-plaats behalen, net zoals voor de Spelen van Tokio kunnen rekenen op een premie. Ook deze olympische premies van Tokio werden gefinancierd door de Nationale Loterij. 

Een gouden medaille in Parijs levert een premie van 50.000 euro op. Voor een zilveren medaille bedraagt de premie 30.000 euro, een bronzen medaille levert 20.000 euro op. Een vierde plaats is goed voor 10.000 euro en van de vijfde tot de achtste plaats krijgen atleten 5.000 euro.

Voor de ploegsporten bedragen de premies per atleet 12.500 euro (goud), 7.500 euro (zilver), 5.000 euro (brons), 2.500 euro (vierde plaats) en 1.250 euro (vijfde tot achtste plaats). Ook trainers mogen zich aan een premie verwachten, al bedraagt die maximum 25 procent van wat de atleten ontvangen. 

De premies voor de Paralympische medaillewinnaars worden gelijkgetrokken met die van de Olympische medaillewinnaars. Ook de Paralympische coaches zien hun vergoeding verhoogd van 10% naar 25% zoals voor de Olympische coaches.  

Het BPC past, na overleg met zijn atletencommissie, echter enkele verschillende regels toe die rekening houden met de context van de Paralympische sport in ons land. Zo voorziet het BPC enkel premies voor medailles, niet voor top-8 plaatsen, en wordt door het BPC de hoogst behaalde medaille betaald indien een atleet meerdere medailles zou veroveren.  

Dankzij de steun van de Nationale Loterij  

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: "We zijn verheugd dat de Nationale Loterij wederom Team Belgium en het BOIC financieel zal steunen, zodat we atleten en coaches kunnen belonen met premies op de Olympische Spelen in Parijs. De steun van de Nationale Loterij is van essentieel belang voor Team Belgium en voor de Belgische sport.” 

Marc Vergauwen, voorzitter van het BPC: “Dankzij de steun van de Nationale Loterij kunnen we de medaillepremies gelijktrekken en zo een sterk signaal geven van gelijkwaardigheid tussen olympiërs en paralympiërs. Deze stap is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de Paralympische beweging en zal onze atleten ongetwijfeld nog meer motiveren in hun strijd om de medailles in Parijs.”  

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij: “De Nationale Loterij is niet alleen sinds jaar en dag een trouwe partner van het BOIC en het BPC, maar we investeren ook al meer dan 15 jaar in het project ‘Be Gold’. We geven jongeren vanaf het prille begin de kans om hun doelen te bereiken en te dromen van een plekje op het hoogste toneel: de Olympische en Paralympische Spelen. Onze spelers mogen best trots zijn dat zij voor dat extra duwtje in de rug hebben gezorgd wanneer onze atleten straks schitteren in Parijs. En dat blijft voor ons van essentieel belang, want elke olympiër en elke paralympiër is een bron van inspiratie voor alle Belgen.”  

Volledig overzicht 

Het volledige overzicht van de bedragen van de premies kan u terugvinden via onderstaande links: 

 

Gerelateerde berichten