Logo of Team Belgium

Van 15 tot 18 juni verzamelt Team Belgium in Antwerpen voor een voorbereidingsstage op de derde editie van de Europese Spelen, die op 21 juni van start gaan in Polen. De keuze voor Antwerpen is niet toevallig, aangezien Antwerpen de gaststad was van de Olympische Spelen 1920 en één van de clusters zal vormen voor het Team Belgium Basecamp in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs 2024. De stage biedt dus een ideaal mogelijkheid om het concept te testen.

Aan de stage in Antwerpen nemen in totaal 51 atleten uit 5 verschillende sporten (basketbal 3x3, karate, rugby sevens, taekwondo en padel) deel. Met entourage, experten en begeleiding vanuit Team Belgium gaat het om een delegatie van een 90-tal personen. Uitvalsbasis voor de stage is het hotel Mercure Antwerp City South. Voor de trainingen kunnen de atleten gebruik maken van de topsportinfrastructuur van de Wilrijkse Pleinen, de Topsportschool en de Wezenberg.

Tijdens een persmoment gaf topsportdirecteur en delegatieleider Olav Spahl toelichting bij de keuze voor Antwerpen: “We zijn zeer dankbaar dat de stad Antwerpen onze Team Belgium-delegatie wil ontvangen en dat we kunnen gebruik maken van de fantastische infrastructuur op olympisch niveau. Hierdoor kunnen onze atleten zich dichtbij huis in ideale omstandigheden voorbereiden op competities in het buitenland.”

Deze stage vormt een goede test voor het Team Belgium Basecamp-concept dat we samen met de gemeenschappen hebben uitgetekend voor de voorbereiding van de olympische atleten richting Parijs. Antwerpen zal hierin een belangrijke rol spelen, met onder andere het Wezenberg zwembad, de topsportschool en de Wilrijkse Pleinen.”

Schepen voor sport van de stad Antwerpen, Peter Wouters: “Voor onze olympische stad is het een blijk van vertrouwen en een teken van erkenning dat een instituut als het BOIC Antwerpen uitkiest om de laatste rechte lijn richting de Europese Spelen in te zetten. Het bewijst ook dat onze forse investeringen in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur voor top- en breedtesporters hun vruchten afwerpen. Met de terbeschikkingstelling van diverse topsportinfrastructuur hopen we bij te dragen aan het succes van Team Belgium in Krakau. Tegelijk richten we nu al onze blik op juli 2024, de maand waarin de olympische atleten opnieuw neerstrijken in Antwerpen en de basis leggen om in Parijs nog sneller, hoger en sterker voor de dag te komen.

Vanaf 21 juni zal Team Belgium deelnemen aan de Europese Spelen met 140 atleten in 21 sporten. Op die dag vindt de openingsceremonie plaats in het Henryk Reyman Municipal Stadium in Krakau. Wie voor Team Belgium de vlaggendrager(s) zal/zullen zijn, is nog niet bekend.

Tijdens de Spelen zijn er heel wat quotaplaatsen of punten te verzamelen in het kwalificatietraject voor de Spelen van Parijs. Daarnaast staan er ook een reeks niet-olympische sporten of niet-olympische disciplines in olympische sporten op het programma. De Spelen worden officieel afgesloten op zondag 2 juli.

Team Belgium Basecamp

Met het Team Belgium Basecamp zullen vanaf 1 juli 2024 de olympische atleten hun finale voorbereidingen voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 in eigen land kunnen afwerken. Dat beslisten de drie ministers van sport en het BOIC in het kader van het olympisch platform en dit na nauw overleg met de atleten en federaties. Het plan werd door Ministers voor Sport, Ben Weyts (voor de Vlaamse Gemeenschap) en Valerie Glatigny (la Fédération Wallonie-Bruxelles), en het BOIC bekend gemaakt tijdens een persmoment op de Team Belgium stage in Belek vorig jaar.

Zo werd er voor elke discipline een uitvalsbasis bepaald, waarbij de bestaande topsportinfrastructuur van de gemeenschappen de basis vormt. De drie belangrijkste clusters zijn Antwerpen, Gent en Louvain-la-Neuve, maar ook steden zoals Brussel spelen een belangrijke rol in dit concept. De finale invulling zal op basis van de selecties de komende maanden verder uitgetekend worden in overleg met de atleten en de federaties.

Stage in Antwerpen voor Krakau 2023: Team Belgium test Base Camp concept met oog op Parijs 2024

Gerelateerde berichten