Logo of Team Belgium

Onze Olympische atleten zullen hun finale voorbereidingen voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 in eigen land afwerken: dat hebben de drie ministers van sport en het BOIC beslist in nauw overleg met de atleten en de federaties. Vanaf 1 juli 2024 zal Team Belgium zich specifiek voorbereiden in het Team Belgium Base Camp, alvorens af te reizen naar Parijs. Zo kunnen de atleten en hun entourage optimaal gebruik maken van de nabijheid van de Spelen én van de uitstekende topsportinfrastructuur.

Deze beslissing werd vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Team Belgium stage in het Turkse Belek door BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive, Vlaams minister van sport, Ben Weyts, en de minister van sport van de Franse Gemeenschap, Valérie Glatigny.

Het concept werd uitgetekend door de topsportpartners (BOIC, Sport Vlaanderen, ADEPS en Ostbelgien) op basis van een nauw overleg met de verschillende Olympische federaties. Dankzij dit overleg konden de topsportpartners optimaal rekening houden met de wensen en verwachtingen van de atleten en hun entourage. Atleten van dezelfde discipline zullen zich zo veel mogelijk samen voorbereiden op één locatie, waarbij het voor veel atleten gaat om hun vertrouwde trainingslocatie.

Zo werd er voor elke discipline een uitvalsbasis bepaald. De bestaande topsportinfrastructuur van de gemeenschappen vormt hierbij de basis van het zogenaamde Team Belgium ‘Base Camp’. De topsportinfrastructuur is van olympisch niveau, zodat de atleten zich in optimale omstandigheden kunnen voorbereiden. 

Het resultaat is een ‘Base Camp’ concept met drie belangrijke clusters: Antwerpen, Gent en Louvain-la-Neuve. Daarnaast worden er een aantal bijkomende uitvalsbasissen voorzien voor een beperkt aantal sporten. Uiteraard is de finale verdeling van disciplines afhankelijk van de kwalificaties en selecties voor de Spelen. Ook Brussel speelt een belangrijke rol in dit concept, als thuisbasis van het BOIC, als uitvalsbasis voor judo en taekwondo en als vertrekpunt richting Parijs.

 “De afgelopen jaren heeft Vlaanderen enorm geïnvesteerd in topsportinfrastructuur in o.a. Wilrijk voor hockey, Antwerpen voor zwemmen, Gent voor gymnastiek en zo verder. Voor de volgende jaren zijn er nog meer miljoeneninvesteringen gepland in onze sportcentra in Zolder, Hofstade en Willebroek en brengen we die naar Olympisch niveau. Onze infrastructuur zal trouwens niet enkel dienst doen voor onze eigen atleten, want ook buitenlandse delegaties staan al aan te schuiven,” zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Minister van Sport van de Franse Gemeenschap, Valérie Glatigny: “Na de mooie medailleoogst op de Spelen van Tokio, is onze doelstelling voor Parijs 2024 nog ambitieuzer. Onze topsporters zijn veel meer dan onze vlaggendragers: zij zetten talloze mensen, jong en oud, aan om regelmatig te bewegen. Ze dragen ook bij aan het verspreiden van de positieve waarden van sport zoals fair-play, volharding en respect. ADEPS stelt de topsportinfrastructuur ter beschikking aan de atleten zodat zij het hele jaar door in goede omstandigheden kunnen trainen. Ook de Franstalige Gemeenschap heeft haar steun voor deze topsportvoorzieningen verhoogd. Gezien de geografische nabijheid van Parijs was het dus vanzelfsprekend dat onze atleten daarvan konden profiteren in de laatste rechte lijn richting de Spelen.”

De Spelen van Parijs zijn de Spelen in onze achtertuin. Met het Team Belgium Base Camp kunnen we optimaal gebruik maken van die nabijheid. Door de nauwe samenwerking met de federaties, hebben we samen met de topsportpartners een ambitieuze aanpak kunnen uittekenen, die beantwoordt aan de verwachtingen en noden van onze atleten.”, stelt BOIC Voorzitter Jean-Michel Saive. “Ik wil de gemeenschappen alvast bedanken voor de samenwerking en voor de investeringen alsook de beschikbaarheid van hun topsportinfrastructuur.”

Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden in aanloop naar Parijs. De kwalificatie-periode voor de Spelen is ondertussen gestart. De Olympische Spelen in Parijs starten op vrijdag 26 juli en eindigen op zondag 11 augustus 2024.

 

 

Base Camps
In de provincie Antwerpen : de boksers in Brasschaat, de schutters in Herentals, de golfers in Schilde, de kajakkers en roeiers in Hazewinkel, de skateboarders in het Bloso-domein in Hofstade, de zwemmers in het olympisch zwemcentrum Wezenberg en de hockeyers en 3x3 basketters in Wilrijk.
Het hockey heeft met de installaties van Gantoise ook een basis in Gent, dat ook de zeilers, turners en breakers ontvangt. Voor het basketbal is er de Lange Munte in Kortrijk, voor het baanwielrennen en het BMX is er voor mei volgend jaar een nieuwe site voorzien in Zolder.  

In Brussel, waar het BOIC zijn zetel heeft, kunnen de judoka's aan de slag in het Adeps-sportcentrum van Vorst en de Taekwondo's in de installaties van de Vrije Universiteit (ULB).   

Louvain-la-Neuve ontvang de atletiek in Blocry en het tennis in de Justine Henin Academy. In Charleroi kunnen de sportklimmers naar Loverval en de basketters naar de Dôme. Gevoetbald wordt er in Tubeke. Genepiën wordt naast Herentals een centrum voor de schutters. Spa krijgt in La Fraineuse badmintonners over de vloer en op het circuit van Francorchamps wielrenners en mountainbikers. 

Gerelateerde berichten