Logo of Team Belgium

Komt het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) terug naar België? Het BOIC zal zich, met de steun van de Vlaamse Regering, kandidaat stellen voor de editie van 2029. BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive is alvast optimistisch: “Met de steun van de Vlaamse regering én met een ijzersterk dossier hebben we alle troeven in handen om dit project in 2029 binnen te halen.”

Het Europees Jeugd Olympisch Festival, kortweg EJOF, brengt jonge atleten van 14 tot 18 jaar samen voor een Europees olympisch top-multisportevenement. Gedurende 7 dagen meten 3600 Europese atleten van 50 Europese landen zich met elkaar in 10 olympische sporten.

In 1991 organiseerde Brussel de allereerste editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival, toen nog de Europese Jeugd Olympische Dagen. Deze jeugdcompetitie werd in het leven geroepen door de Europese Olympische Comités (EOC) onder leiding van toenmalig voorzitter Jacques Rogge. Sindsdien vonden er al 17 zomeredities plaats van het EJOF.

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: “Het EJOF terug naar België halen was een van de ambities die we samen met onze raad van bestuur hadden gezet. Dit evenement past perfect bij onze visie om generaties te inspireren. Het geeft ons de kans om een groot olympisch multisportevenement in eigen land te organiseren en dit met de focus op onze jeugd en gelinkt aan het olympisme en de Olympische waarden. Het is fantastisch dat de Vlaamse Regering ook gelooft in dit verhaal. Dankzij deze steun en met een ijzersterk dossier hebben we alle troeven in handen om dit project in 2029 binnen te halen.”

In nauw overleg met de Vlaamse overheid werd er nu een akkoord gevonden voor een kandidatuur voor de zomer van 2029. Het BOIC zal, als het EJOF wordt toegewezen aan België, een organisatiecomité oprichten om de gaststeden in Vlaanderen en het sportieve programma verder te gaan bepalen. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met de Vlaamse overheid, Sport Vlaanderen en de betrokken federaties.

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: “Uiteraard willen we de Vlaamse Regering, en in het bijzonder viceminister-president en minister van sport, Ben Weyts, uitdrukkelijk bedanken voor de steun. Door een gemeenschappelijke visie gericht op de jonge talenten van morgen kunnen we onze toekomstige generaties laten proeven en dromen van een olympische ervaring. Dat we hiermee kunnen verder bouwen op het nalatenschap van Jacques Rogge is een bijkomende troef.”

Vandaag nog zal het BOIC zijn kandidatuur officieel indienen bij het EOC. Wanneer het EOC een beslissing neemt over de toewijzing van de editie 2029 is momenteel niet bekend.

 

Gerelateerde berichten