Logo of Team Belgium

Op 6 juli heeft Olav Spahl, Elite Sport Director en Chef de Mission voor Parijs 2024, een vijfde selectie van atleten bekendgemaakt voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

Het betreft 116 atleten, 64 vrouwen en 52 mannen, uit 11 sporten: artistieke gymnastiek (mannen), atletiek, basketbal, golf, hockey, judo, klimmen, paardensport en wielrennen (baanwielrennen, wegrit dames) en zwemmen.

Artistieke gymnastiek (mannen)

Atletiek

Reserves:

* Onder voorbehoud van reallocatie door World Athletics:

Basketbal

Golf

Hockey

Mannen:

Reserves

Dames

Reserves

Judo

Paardensport

 • Eventing
  • Karin Donckers – Leipheimer van’t Verahof, individueel, team
  • Lara de Liedekerke – Origi, individueel, team
   • Eigen reserve Hermione d’Arville
   • Eigen reserve Hooney d’Arville
  • Tine Magnus – Dia van het Lichterveld Z, individueel, team
  • Reserve: Cyril Gavrilovic – ElMundo de Gasco, individueel, team

 

Sportklimmen

Tennis

* Onder voorbehoud van reallocatie door ITF:

Greet Minnen*, enkelspel, vrouwen

Wielrennen

 • Lotte Kopecky, wegwielrennen (tijdrit, wegrit), baanwielrennen (madison, omnium)

Wegwielrennen vrouwen

Baanwielrennen

Zwemmen

Zo telt Team Belgium in totaal 164 geselecteerde atleten voor Parijs 2024, waarvan 82 mannen en 82 vrouwen. Daarnaast zijn er ook 16 reserves, waarvan 9 mannen en 7 vrouwen.

Hier zijn alle 20 sporten waarin Team Belgium vertegenwoordigd zal zijn: artistieke gymnastiek, atletiek, badminton, basketbal, boksen, gewichtheffen, golf, hockey, judo, kajak sprint, klimmen, paardensport, roeien, schermen, tafeltennis, taekwondo, tennis, triatlon, wielrennen, zeilen en zwemmen.

Zo reist Team Belgium met de grootste delegatie van atleten sinds 1928 (Amsterdam) af naar de Olympische Spelen (meer info over historiek, kan u hier vinden).

De volledige lijst van atleten is raadpleegbaar via deze link.

Base Camp Louvain-la-Neuve/Brussel

De selectie werd bekend gemaakt in de atletiekhal van het ‘Centre Sportif de Blocry’ in Louvain-la-Neuve. Dit topsportcentrum maakt deel uit van het Team Belgium Base Camp Louvain-la-Neuve/Brussel. De atletiekdelegatie verzamelde in Louvain-la-Neuve voor een intense stage van 3 t.em. 6 juli. Daarnaast maken ook de judoka’s met onder andere Jorre Verstraeten gebruik van de faciliteiten in Louvain-la-Neuve. Binnen dezelfde cluster traint Sarah Chaâri in de Adeps-centra in Anderlecht en Oudergem. De Justine Henin Academy vormt op 22 en 23 juli de verzamelplaats van de Belgische tennissers voor afreis naar de Parijse hoofdstad.

Pierre-Yves Jeholet, Minister-President van de ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’ over het Base Camp en Team Belgium: "Onze prestaties in Tokio in 2021, waar we 7 medailles wonnen, waaronder 3 gouden, zijn een weerspiegeling van het talent en de kracht van onze atleten. Voor Parijs 2024 is het onze ambitie om het nog beter te doen, en we zullen de grootste Belgische delegatie naar de Olympische Spelen sturen sinds de Tweede Wereldoorlog."

Ons doel is uiteraard om te presteren, niet alleen om fierheid en emoties op te wekken, maar ook om een nieuwe generatie deelnemers te inspireren in alle sportdisciplines. Onze kampioenen, ware ambassadeurs van de sport, zijn een voorbeeld voor iedereen, en in het bijzonder voor jongeren.

Aan al onze atleten: we steunen jullie en geloven in jullie. Laat de kleuren van België schitteren in Parijs en laat de wereld zien waartoe we in staat zijn. Go Team Belgium!”

Gerelateerde berichten