Logo of Team Belgium

Op 25 juni, op iets meer dan een maand voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, werd de Belgische 20 euromunt voorgesteld en overhandigd aan Cédric Van Branteghem (CEO) en Jean-Michel Saive (voorzitter). De CEO en voorzitter van BOIC zijn beiden olympiërs met een rijkgevuld sportief palmares. De munt, die geheel in het teken staat van Team Belgium, werd overhandigd door Giovanni Van de Velde, muntmeester van de Koninklijke Munt van België (KMB).

Het is inmiddels traditie dat de Koninklijke Munt van België de olympische equipe, die onder de naam Team Belgium deelneemt aan de Olympische (Zomer)Spelen, een hart onder de riem steekt met een fraaie herdenkingsmunt! Dit keer extra bijzonder: er is gekozen voor de grootste zilveren munt uit ons aanbod. En de toevoeging van een goudkleurig detail geeft extra geluk!

Overhandiging aan ‘Team Belgium’

Muntmeester Giovanni Van de Velde: “Deze speciale zilveren 20 euromunt is een symbool van onze steun en waardering voor Team Belgium. We hopen dat deze munt, voorzien van een unieke gouden toets, niet alleen de successen van onze olympiërs in Parijs viert maar ook de passie en het enthousiasme van alle fans die hen steunen. Samen omarmen we de kracht van sport en de trots van ons land."

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: “De samenwerking met de Koninklijke Munt wordt stilaan een traditie, waarvoor ik enkel dankbaar kan zijn. Ik ben ook enorm trots om deze mooie munt te mogen ontvangen. We hopen alvast met deze prachtige euromunt iets extra aan de Team Belgium fans en verzamelaars te kunnen bieden.”

Ontwerp en oplage

De Zilver Proof-munt toont links op een verhoogd vlak het goudkleurige Team Belgium logo. Rechts op het spiegelend vlak een weergave van ‘the Embrace’, de huisstijl van het BOIC tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Dit symbool stelt twee armen voor die zich uitstrekken om mensen te omhullen en omhelzen, om zo de boodschap van eenheid te verspreiden. Het uiteinde van de armen is niet te zien, om het idee van oneindigheid te geven. Het ontwerp van de munt werd vervaardigd door Iris Bruijns.

Deze zilver Proof 20 euromunt heeft niet alleen een prachtig voorzijde ontwerp, maar toont ook het portret van Koning Filip! In het ontwerp van Luc Luycx kijkt Koning Filip naar rechts waar ook zijn monogram is afgebeeld. De 20 euromunt met een diameter van maar liefst 37mm, wordt geslagen in de allerhoogste Proof kwaliteit en is streng gelimiteerd op slechts 2.500 exemplaren wereldwijd.

Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, de heer Giovanni Van de Velde én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be

Gerelateerde berichten